Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eerlijk (de)centraliseren

Het vorige en huidige kabinet heeft een geniaal idee. Ze zijn erachter gekomen dat gemeenten veel goedkoper kunnen werken dan het Rijk. Het is dus volstrekt logisch om allerlei taken van het Rijk (en provincies) aan gemeenten te geven.

Het voordeel wordt behaald, volgens dezelfde geniale denkers, doordat gemeenten beter in staat zijn maatwerk te doen. Ze kennen de plaatselijke problematiek en kunnen die Malle Pietje een passende regeling leveren. Saartje krijgt precies genoeg subsidie voor haar breiclubje, niet te veel en niet te weinig en Swiebertje krijgt op het juiste moment strafkorting, zodat hij eindelijk fatsoenlijk werk gaat zoeken.

Maar, zo hebben de genieën ook geconstateerd: de gemeenten zijn te klein om de complexe taken op zich te nemen. Vroeger zijn de taken immers niet voor niets van de gemeenten afgepakt: ze konden het niet. Er was sprake van willekeur, fraude en oneigenlijke bevoordeling. Malle Pietje werd niet goed gecontroleerd, er werd ook gemacrameed op Saartjes breiclub en Swiebertje zwarte werkzaamheden werden oogluikend toegelaten.
Er zit dus niets anders op dan de gemeenten groter te maken. In 1815 hadden de gemeenten gemiddeld 3.000 inwoners en nu 20.000, maar dat is nog veel te weinig. De kleinste moeten 100.000 inwoners hebben. Dat de burgemeester vervolgens niet meer precies maatwerk kan leveren aan Malle Pietje, Saartje en Swiebertje wordt over het hoofd gezien.

Maar iets anders wordt niet over het hoofd gezien. Als gemeenten maatwerk gaan leveren, kan dat ertoe leiden dat Saartje in Sappemeer beter af is dan in Spierdijk of dat Malle Pietje beter in Marum dan in Poeldijk kan wonen. Dat, beste mensen, kan absoluut niet. Dan is het land te klein. Gelijke monniken, gelijke kappen. Iedereen moet in gelijke gevallen gelijk behandeld worden. Hard ingrijpen is noodzakelijk. De gemeenten moeten strakke regels uitvoeren die de Tweede Kamer voor ze bedenkt. Centraal.

Dat gemeenten daarmee niet meer een precies passende regeling voor Malle Pietje kunnen bedenken, of Swiebertje een standje, in plaats van een strafkorting kunnen geven omdat een standje nu eenmaal beter werkt, tja. Daar zitten de dames en heren politici in Den Haag niet mee. Ze zien het niet. Ze zullen het pas over een tijdje weten (en dan van de weeromstuit extra regels en uitzonderingen bedenken, die dan weer ergens anders niet werken).

Het systeem is immers pas eerlijk als Pietje in Brabant net zo slecht behandeld wordt als in Friesland.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 29 november 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

5.0 met 6 stemmen 206Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
29 november 2012
De krankzinnigheid van bestuur goed, en op een geheel eigen wijze, verklaard voor iedereen. Leuke en scherpe column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)