Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Schuurman

'De schuur van een man is het raam naar zijn ziel.' Aristoteles.

Ik ben een man. En ik heb een schuur. In Engeland ben je dan een sheddy: een schuurman. Daar is het hebben van een schuur een trend. Een groeiend aantal mannen bezit daar een schuur. Er is een week van de schuur en een verkiezing de beste schuur van het jaar. Ik heb het niet over een stalling of een rommelhok, maar over een verblijf om wat dan ook in te doen. Mannen hebben daar behoefte aan. Eine ummauerte Eigenwelt.
In Friesland was er in de jaren tachtig een bandje dat zo heette. Als het ons even te veel is, willen we een hol waar we ons terug kunnen trekken. Vrouwen niet, vrouwen willen dan praten. En dat willen wij soms even niet. Dat heteroseksualiteit in de evolutie toch de dominante relatievorm bij mensen is geworden, is in dat licht best moeilijk te begrijpen.

Mijn schuur bevindt zich op mijn moestuin. De schuur op de tuin was tot voor kort ook een rommelhok. Maar nadat ik de boel heb uitgemest en een marginale opknapbeurt heb gegeven, is de realisatie van mijn kleine datsja een feit. Voor zomer en - sinds ik een houtkacheltje heb - ook winter. Veel heb je daar als man niet voor nodig. Het aantrekkelijke zit ‘m juist in de eenvoud. Een snorrende kachel die de ruimte verwarmt. Roffelende regen op het asbestdak. Wind die in de schoorsteen en door kieren blaast. Hete espresso uit de perculator. En zoals je alleen de lucht van jezelf op de wc verdraagt, zo waardeer je het zitten in je eigen sigaarrook. Waar anders kan dat nog?

Inmiddels is de tuin, net als in de zomer, ook ’s winters een plek om af te spreken met vrienden. Een klaverjassessie met mijn maten in de schuur is een voorlopig hoogtepunt in mijn bestaan als sheddy. Het was guur weer, pikkedonker op het tuinencomplex. Alleen de weg er naartoe was voor de genodigden al een belevenis. Een olielampje buiten markeerde de plek waar ze moesten wezen. Als ze eenmaal aangekomen zijn en als de eerste bierflesjes van hun dop zijn ontdaan, wordt duidelijk wat zo’n schuur ook is: een ideale hangplek voor oudere jongeren.

De enige bedreiging van de schuuridylle komt van het thuisfront. Onze schuur aan huis – het echte fietsenhok – zakt langzaam in. Door rot van onder stoot niet alleen ik maar iedereen steeds vaker zijn of haar hoofd. Elk jaar zakt het dak een centimeter of 10. Mijn vrouw wil nu een upgrade. Ze wil ook een echte schuur met een verblijfsfunctie en een zitje, om alleen of met z’n allen te kunnen relaxen. Sta niet vreemd te kijken als u straks ons huis op funda.nl aantreft:

Te koop:
ruime en aantrekkelijke tussenwoning met tuin en gebruik van volkstuin. Overname tuin- en volkstuinhuisje alléén in verhuurde staat.

Schrijver: de Thuistoerist, 3 december 2012


Geplaatst in de categorie: mannen

2.9 met 12 stemmen 345Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)