Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leven doe je op de Beurs

Ineens zaten we in een grachtenpand in een instanthut van boekendozen. Met acht – dicht op elkaar. Klein op hout bestoeld. Minutenlang te wachten tot een bescheiden mannelijk wezen verscheen .Blijkbaar Chaim Levano(1928) wiens naam op het toegangsbewijs stond. Want hij nam vooraan plaats en opende zijn ruitjesschrift. Waarna uit zijn mond klonk:

“Het kijkhuis leidt jullie, het schouwsel is leidsel, ’n zameling van duistere leiders.
Langs aandachtige kijkers, bezieners, ogenblikkers, toe-ogers, gebeurtenisontvangers, waarnemers,
voorvalbeschouwers, ogeninspanners en schouwelingen trekken niet alleen de noodlotsels en de
huiverschriksels voorbij, maar ook de lachschappers en bovenaardse vorlijkschappers. En verder nog:
hedendageraars, toekomstkomstenaars, zingerzangeraars, geweestwassenaars en opwekkelers,
verheffelers, noodlottelers en kindelers.” Etc

Inmiddels lazen wij uit een blaadje dat het de Proloog betrof van Chlebnikov’s(Russisch dichter 1885-1922) opera Overwinning op de zon. Handig want dan kon je meelezend beter op de voordracht concentreren. Een duizendkunstenaar die Levano, hij bracht de opera toongevend tot leven.
Dat gold misschien nog meer voor gedichten van Ernst Jandl.(1925-2000, Wenen) Die kun je beter beluisteren dan lezen zegt men. Maar dan nog is tekst bij de hand zeker verlichtend en faciliterend. Zo bleek bij Jandl’s beroemde klankdicht Schtzngrmm(1966):

schtzngrmm
schtzngrmm
t-t-t-t
t-t-t-t
grrrmmmmm
t-t-t-t
s------c------h
tzngrmm
tzngrmm
tzngrmm
grrrmmmmm
schtzn
schtzn
t-t-t-t
t-t-t-t
schtzngrmm
schtzngrmm
tssssssssssssssssssss
grrt
grrrrrt
grrrrrrrrrt
scht
scht
t-t-t-t-t-t-t-t-t-t
scht
tzngrmm
tzngrmm
t-t-t-t-t-t-t-t-t-t
scht
scht
scht
scht
scht
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
t-tt

Onwaarschijnlijk raakte Levano onze diepere bewustzijnslagen. Allemaal! Welk een bijna muzikale zeggingskracht!. Mogelijk de geniaalste levende Heerlenaar. Maar de Heerlenaren die ik ernaar vroeg kenden hem niet. Hij besloot met Kurt Schwitters Sonate in urlaute. Ook deze deed mijn existentie wankelen. Wat wil een mens nog meer van kunst?

Levano trad op bij de Paradisobeurs voor Kleine Uitgevers 2012. Buiten de deur dus wel, maar toch. Die Beurs haalt dit soort fenomenen boven. Die buiten de kassastromen blijven. Voor wie kleintjes aandacht al veel betekenen. En daar van alles vooor uit de kast halen. Ja daarvoor hybride gedrag vertonen. Vaak zelf niet echt hybride..

Deze zondag 9 december is die Paradisobeurs weer. Neem van mij aan dat liefhebbers er weer aan hun trekken komen. Zo reikt Amstelveens stadspoëet Koos Hagen met ‘Tijdelijk geen bereik’ naar ons. Bespiegelende dichtbundel vanuit observaties, culturele en politieke gebeurtenissen. Koos toont zijn betrokkenheid
Kees Godefrooij is ook dichter en grijs maar dan houdt de gelijkenis op. In Rouge Noir is het weer zwarte romantiek dat de klok slaat. Godefrooij is een poëet die zich onder het volk mengt. Geen hoogdravend gezeik, geen moeilijk gedoe Kees gaat voor schoonheid! Bundel voor liefhebbers! Kees hanteert naar ik vernam Finse inpaktechnieken naar klanten. Ben benieuwd.

‘Even hybride kan d’r wel mee door’ zegt J.C. Aachenende. Deze veteraan, men speculeert van 107, stamt uit de hoogste Nederlandse kringen te Parijs. Zijn schrale gestalte en schandere in donker lichtgevende ogen doen denken aan Restif de la Bretonne. Toch leidde hij niet altijd een teruggetrokken leven Eertijds was hij chirurg aan het Binnen Gasthuis. Hij opereerde nog met de hand. Nu drukt hij zelf zijn poëzie als Saint Jacques met diezelfde hand. Puntgaaf. In Beurskringen verwacht men dat hij zijn laatste bundel ‘Met Weemoed’ zal inbrengen. Hij zal ons gehoor weer epateren, bij voorbeeld met bladzijde 34:

‘M’n nek staat scheef,
m’n rug is krom
m’n knie is stijf
maar niet mijn pik.
Kortom al ben ik
half een lijk
ik ben nog steeds aantrekkelijk.’ etc

Ik verwacht een stormloop op deze wervelende steeds transparante dichter.


Zondag 9-12-2012, van 13.00 tot 17.00 Beurs van Kleine Uitgevers Paradiso Weteringschans 6-8 Amsterdam


Zie ook: http://www.paradiso.nl/we...s-van-Kleine-Uitgevers-5.htm

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 8 december 2012


Geplaatst in de categorie: economie

4.3 met 3 stemmen 246Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)