Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

=MAYALOOG.....

Fijn, de feestdagen staan voor de deur. Nog fijner, vlak daarvoor vergaat de wereld. Althans wat er van over is. Geroofde natuurlijke grond- en delfstoffen. Kaalslag in tropische bossen, leeggeviste zeeën en ongeremde olie- en gaswinning eisen hun tol. Milieuvervuiling op grote schaal, ziekten, honger en vooral oorlog maken het universeel festijn compleet. Allemaal voor meer groei, meer rijkdom. Vroeger was er beschaving, nu is er een graaicultuur. Eens was er vooruitgang, wat rest is depressie. Een economische poel des doods zonder weerga waarbij de ene ontslaggolf zich na de andere aankondigt. De economie krimpt als katoen op de 90-gradenwas. Na de wegwerpbaan een korte ww-periode en daarna een trieste gang richting bijstand. Omdat je huis onder water staat mag je aansluiten bij de voedselbank. Zoals het eens was wordt het nooit meer. Automatisch meer, meer, meer is voltooid verleden tijd. Hoogste tijd om de Maya’s te geloven: “Op 21-12-2012 houdt de aarde op te bestaan”. Gelukkig.

Was het maar waar. Het 2012-spektakel verwijst naar het fenomeen dat alleen in veel ridicule esoterische en pseudowetenschappelijke theorieën een grote rol speelt. Esoterie duidt op kennis die slechts voor ingewijde dwazen toegankelijk is. Opvattingen, uitspraken of handelingen die de toets van de wetenschappelijke methode niet doorstaan vallen onder de noemer pseudo-wetenschap. Diederik Stapel is er groot mee geworden. In beide gevallen dus volstrekt braaksel dat alleen door schlemielen geloofd wordt. Dan krijg je kretologie als: “Vergaat de aarde dan? Nee! Alleen de perceptie zoals wij hem nu zien zal veranderen. Dus in dat opzicht houdt de wereld zoals wij hem nu kennen op met bestaan. Ik kan je verklappen dat de nieuwe wereld eruit gaat zien, alsof we de rest van ons leven op vakantie zijn. Lijkt je dat niet geweldig? Ik heb de beelden al voor me en ik verheug me op deze nieuwe tijd”. Natuurlijk letterlijk overgenomen uit een psychiatrische verslaglegging na een dwangopname.

Het einde der tijden aankondigen blijkt een geliefde bezigheid. Door de eeuwen heen waren er steeds heldervoelenden of wanordelijke rekenaars die een natte vinger in de lucht staken om tot voorspellende vergezichten te komen. Isaac Newton, niet de eerste de beste, noemde verschillende jaartallen met 2060 als laatste. Nadat Maarten Luther, tegendraadse katholiek, zijn 95 stellingen tegen de aflaat aan de Slotkerk te Wittenberg had gehamerd, voorspelde hij onze ondergang in 2040. Columbus, gepassioneerd zeezeiler, voorzag narigheid in 1656. Ook Nederland droeg haar steentje bij. Erkend sekteleider, zonder tekst maar met middelvinger, Lou de Palingboer zag de wereld ten ondergaan in 1961, 1968 of 1972. Detail: “Dat geldt niet voor mezelf!” In 1968 (…) ging hij definitief op vakantie gevuld met passie voor paling.

In 1806 raakten sloebers in Leeds en omgeving van de leg toen een kip eieren produceerde met de boodschap: “Christ is coming". Al gauw bleek het een hoax; iemand had de eieren met inkt beschreven en deze weer in de kip z’n poeperd geduwd. Marianne Thieme heeft over dit dierengenot reeds Kamervragen gesteld die binnenkort worden beantwoord. De voorspelling is in 2013...

www.clabamsk.blogspot.nl

Schrijver: clabamsk, 12 december 2012


Geplaatst in de categorie: humor

1.7 met 3 stemmen 228Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)