Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Humor en spirit in twee schilders

Het niet-kerkse vermaaksaanbod rond Kerst en Oud&Nieuw is duizelingwekkend. In de grote steden valt voor geoefende kiezers kwalitatief veel verschillend te kiezen. Maar let op, ook in Amstelveen kun je je lol op! In Museum Jan van der Togt gelegen in de oude dorpskern.
Waar ik nu reeds meermaals in kerstsneeuw vertoefde. Binnen twee eigentijdse meesters ieder op hun eigen manier speels groteske vrolijk gevarieerd inspirerend ambachtelijk als het moet etc. Beiden goed voor minstens een dagdeel verlicht, verlichtend, ja zelfs licht vermaak. Als je de breinboog op gepaste spanning weet te krijgen.

Één December vierde Van der Togt schilder Leo Schatz. Opening van zijn expositie, en presentatie van een boek rond zijn platen met gedichten. Genaamd ´In ieder hoofd zit een ander hoofd`.* Hedy d'Ancona opende het immens druk bezochte festijn.

Bijna 95, Leo, en nog steeds schilderend. Een veelbewogen leven. Onderduiker om joodse komaf, verzetsfiguur)44-45'. Verloor ouders, zus en tweelingbroer in Duitse concentratiekampen. Dochter Irma veel te vroeg overleden. Leo heeft haar afscheid na een jarenlange spierziekte intensief beleefd. Hoewel naar eigen zeggen niet voor verdriet geschapen viel dit verlies naast het latere overlijden van echtgenote Sonja zwaar te verwerken. Hij publiceerde in 2005 ´Ik heb geen aanleg voor verdriet´, eigen gedichten en tekeningen.

Deze expositie toont echter weer Leo Schatz in lijn met vroeger. Kleurrijk vrolijk spottend grillig expressief. Fantastisch. Duidelijk waarom hij de laatste Cobraschilder wordt genoemd. Hij is misschien van alle Cobraïsten de meest losvaste in de leer. Zeker de meest ironische.

Leo is een magicus, een tovenaar hoewel hijzelf dat label wuivend zal weglachen. De uitgebeelde figuren behoren tot een door Schatz gevormde kosmos. Een wereld waarin het gedaan is met pretenties en grootspraak. De intellectueel is nog wel flink bezwaard maar oogt komisch vervormd. Hij kan zichzelf niet meer serieus nemen.

Het feest was flink op gang toen de Eijldersdichter Aurora attendeerde op Hans Kanters, schilder, die de andere helft van het Jan van der Togt vult. Ook tot 13 januari.** Volgens Aurora had ze met één schilderij van Kanters per dag verder geen inspiratie meer nodig. Ze trok me mee - Dank Aurora. Inderdaad declameerde ze overtuigend nieuw eigen werk met voorstellingen en figuren direct ontleend aan Kanters. Hoe zit dat eigenlijk, is dit semiplagiaat met een knipoog? De juriste Aurora mag dit zelf oplossen.

Sensationeel grillig die Kanters(1947), autodidact en surrealist. Hij ziet zichzelf als een peper. Ook uiterst vitaal! Zijn figuren en voorstellingen houden niet op te verbazen. Neushoorns, ratten, muizen, mensen, slakken, orang-oetangs, honden, bomen, huizen, leeuwen zijn allemaal nog wel in die hoedanigheid herkenbaar maar daar houdt het dan ook mee op.
Die Kanters muteert erop los! Hoe gevarieerd en hoewel minder expressief en kleurrijk hebben we ook hier met een fantast pur sang te maken. Wat ze bovenal samenbrengt is humor en zin voor betrekkelijkheid.
Kanters leidt morgen 16 december rond. om 11.00 uur. Opgeven kan nog! ***

Schatz en Kanters twee Amsterdamse volksjongens. In beider getoonstelde schilderwerk zit zoveel verborgen en kunnen we tegelijkertijd vaak ook zonder echt heel diep te gaan al genieten. Met hun gelaagde humor kun je echt dagen vullen.

* ´In ieder hoofd zit een ander hoofd´ van Leo Schatz, Jos van Hest& Machteld van Thiel(gedichten) en Frans van Lieshout(grafische vormgever) info en bestelbaar via www.leoschatz.nl

** Beide tentoonstellingen in Jan van der Togt Museum, Dorpstraat 50 Amstelveen t/m 13 januari - http://www.jvdtogt.nl/tentoonstellingen.htm

*** rondleiding Hans Kanters om 11.00 uur - opgeven per strookje op http://www.jvdtogt.nl/tekst/nieuwsbrief_3_2012.pdf


Zie ook: http://www.jvdtogt.nl/openingstijden.htm

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 15 december 2012


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

3.8 met 5 stemmen 415Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)