Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gewetensbezwaard

Mijn twee oudere broers werden afgekeurd. Dus moest ik als derde zoon opkomen voor de keuring militaire dienstplicht. Goedgekeurd. Toen ik weigerde verscheen ik voor een commissie. Geen principiële bezwaren? Wat zeg je? Je hebt verstandelijke bezwaren? Heb je er geen bezwaar tegen om vervangende dienst te doen, hoe zwaar of vuil ook?
Dat had ik niet.

Maanden erna kreeg ik een brief van Defensie. De wet bood geen ruimte om dienst te weigeren op grond van rationele bezwaren. Omdat ik tegen de commissie had gezegd geen bezwaren te hebben om anderen die mijn land aanvielen te doden, maar geen onderdeel wilde zijn van een systeem van opeenstapelende kernwapens, werd ik niet erkend als gewetensbezwaard. Ik zou nog nader horen over vervangende dienstplicht.

Wat is een geweten?

Ieder zal daar een eigen opvatting over hebben. Voor de een is het doden van een mens absoluut onaanvaardbaar, voor de ander is het geoorloofd onder bepaalde omstandigheden. Er zijn ook lieden die het doden van mensen als roeping zien. Een geweten is dus veranderbaar zoals de kleuren van een kameleon. Aan de andere kant zijn de meeste mensen ervan overtuigd dat er zoiets bestaat als een collectief geweten, ja zelfs een zweem van universeel normbesef.

Met een mes een kindercrèche binnendringen en baby’s doodsteken zonder wroeging.
69 jongeren die voor een feest op een eiland bijeenzijn doodschieten zonder berouw.
Een grensrechter die tegen je vlagt samen met anderen belagen en doodschoppen.
Een klasgenootje doelbewust en aanhoudend sarren en tot zelfmoord dwingen.
Eerst de vrouw die je baarde doden en dan een basisschoolklas uitmoorden.

Waar was het geweten?

Omdat ik na vier maanden nog geen uitsluitsel had gehad ben ik zelf maar vervangende dienst gaan doen. In een ziekenhuis, een jeugdherberg, een kindertehuis. Het heeft me veel gebracht. Veel geleerd. Over de verschillen tussen mensen, hun kansen, hun achtergronden. Maar vooral over de overeenkomsten van mensen, hoe graag ieder iets wil betekenen, het belang van saamhorigheid.

We hebben geen keus. Kilheid, cynisme, pesten, gewetenloos geweld – ze moeten worden overwonnen. Elkaar respecteren, niemand uitsluiten, iedereen mag meedoen. Doorgaan met al die verschillende mensen op zoek naar een universeel geweten.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 21 december 2012


Geplaatst in de categorie: moraal

4.1 met 18 stemmen 394Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mohair
Datum:
21 december 2012
Email:
louismonique4gmail.com
Goed verwoord. petje af voor deze column.
(jij bent een beetje ons geweten George geloof ik, op deze site) week na week produceer je een maatschappelijk betrokken column die er toe doet en je houd je wijselijk uit de discussies die er niet toe doen. Daar kan ik nog wat van leren;-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)