Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vooruit kijken

Onze nazaten zullen over een eeuw terugkijken op deze tijd als een op zich redelijk overzichtelijk tijdsgewricht, waarbij ze mechanismen vaststellen die automatisch leiden tot de complexe situatie waar zij in terecht zijn gekomen. Als wij nu beter hadden geweten, zullen onze nazaten met enig ongeloof vaststellen, dan zou het allemaal beter zijn afgelopen.

Hoewel de toekomst moeilijk te voorspellen valt, vermoed ik toch dat onze nazaten zich vooral verbazen over de geringe mate waarin we ons ongerust maken over de klimaatverandering. Terwijl rondom ons allerlei aanwijzingen zijn, zoals het fenomeen dat we de laatste Elfstedentocht achter ons hebben liggen, blijven we in gas en olie stoken en blijven we geloven dat we de economische teruggang, die veel hardnekkiger blijkt dan we ons nu kunnen voorstellen, dat begrijp de nazaten over een eeuw ook nog wel, kunnen keren met vuile brandstoffen die op steeds kostbaarder wijze gewonnen moeten worden en waarvan zij de gevolgen moeten dragen. En betalen.

Misschien verbazen ze zich ook over zaken die ik niet voorzie. Misschien verbazen ze zich over de slordigheid waarmee wij met ons Europese experiment zijn omgegaan, ondanks de mooie woorden van koningin Beatrix, waarbij allerlei nationale belangen uiteindelijk de noodzakelijke samenwerking in de weg zijn gaan staan. En ook over het fenomeen dat het project Europa gekaapt is door kapitalisten die de vrije economie om zeep hebben geholpen door allerlei monopolistische posities te kunnen gaan innemen.

Het woord kapitalisme alleen al. Mogelijk, voorspellen is moeilijk, mogelijk gaat dat herrijzen en mogelijk vragen onze nazaten zich af, waarom het ons zoveel moeite heeft gekost om ons de mechanismen eigen te maken die Marx, Wallerstein en Tromp zo precies hebben beschreven.

Ik vraag mij dat nu eigenlijk al af.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 december 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 5 stemmen 164Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)