Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Democratie

Meestal denk ik dat de verstandige mensen van mijn partij ook verstandige beslissingen nemen. Dat is niet het geval. In politieke partijen zijn twee typen: degenen die op grond van het verstand besluiten nemen en degenen die op grond van de macht besluiten nemen. De eerste groep h eeft altijd gelijk en de tweede groep krijgt altijd gelijk.

Om later te merken dat ze ongelijk hadden.

Je zou zeggen dat je mensen in een politiek debat kunt overtuigen met argumenten. Na jaren lidmaatschap van een politieke partij is mij daarvan weinig gebleken. Het gaat om het juiste argument op het juiste moment en dan niet zozeer het juiste inhoudelijke argument. Het gaat om het strategische argument.

Bernstein maakte in 1899 onderscheid tussen de cant- en Kant-methoden. De cant-methode was het kritiekloos murmelend nazingen van een geloofsbelijdenis. De Kant/methode was kritisch nadenken. Bernstein ontdekte in de begindagen van de SPD dat de Kant-methode het onderspit moest delven tegen de cant-methode. Het Marxisme was heilig en volgens die heilige leer zou de SPD geen revolutionaire partij hoeven zijn, omdat de revolutie vanzelf zou uitbreken.

Bernstein concludeerde op grond van eigen waarnemingen dat de voorspelde revolutie juist steeds minder waarschijnlijk werd. Er was dus een andere, meer pragmatische politiek nodig was om op te komen voor de belangen van arbeiders. Zijn ideeën werden keer op keer als een soort ketterij, revisionistisch werd het genoemd, weggestemd op congressen van de SPD.

Maar wel uitgevoerd. Dat wel. Het pragmatisme heeft de SPD groot gemaakt. De eer ging naar degenen die de leer van Bernstein in de ban deden én deden wat diezelfde Bernstein voorstelde. Bernstein zelf werd naar de zijlijn gedrongen, omdat hij zo vervelend gelijk had.

Mijn ervaring is dat democratie op zijn best werkt als het gelijkkrijgers niet het beleid uitvoeren waarin zij zeggen te geloven, maar het beleid uitvoeren van de gelijkhebbers. Democratie gaat de mist in als de gelijkkrijgers ook nog gaan geloven in de juistheid van hun eigen gelijk.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 3 januari 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.0 met 4 stemmen 190Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)