Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Economisch vluchteling Depardieu

Sinds Depardieu Obelix speelde in de films over Asterix is de man langzaam zijn verstand kwijt geraakt. Toen de Franse president Hollande dreigde om 75% belastinginkomsten te gaan heffen, voorwaar geen kattenpis, kondigde hij aan om naar België te emigreren. Daar zag men zijn stap met gemengde gevoelens tegemoet, want enerzijds is het wel aardig dat hij zijn belastingcenten liever in België wil betalen, maar anderzijds is het niet erg collegiaal naar je bondgenoot in de strijd tegen het kapitalisme te verraden. Immers, premier Di Rupo van België is net als Hollande sociaaldemocraat.

Op zich vind ik het wel begrijpelijk, maar tegelijk egoïstisch van Depardieu dat hij zijn vermogen wil beschermen tegen de belastinginner die onder meer verantwoordelijk is voor de culturele subsidies, de uitkeringen die een deel van zijn publiek ontvangt en andere goede zaken die een staat voor zijn volk en dus ook voor Depardieu doet. Ik heb weinig bewondering voor dit soort economische vluchtelingen, die vooral vluchten om hun rijkdom veilig te stellen.

Dat is een heel ander soort economisch vluchtelingen dan het soort waar de VVD altijd jacht op maakt: de hardwerkende buitenlander die probeert in ons land een bestaan op te bouwen.

Maar Depardieu laat zich helemaal kennen nu hij niet de Belgische belastingbetaler gaat bijstaan, maar zich laat fêteren op kosten van de Russische belastingbetaler die, voorwaar, minder te makken heeft dan zowel de Franse als de Belgische. Putin wil zijn imago als dictator wat verzachten en wat is dan beter om de beroemde Franse verzetsstrijder Obelix uit te nodigen om Rus te worden. “We geven hem een paspoort, een villa en een feestje, zodat we dansend voor de pers kunnen laten zien dat we rijke mensen zijn,” moet Putin gedacht hebben.

Maar in mijn ogen laat Putin vooral zien, dat hij een dictator is en Depardieu laat zien dat hij de moraal heeft van een man die in het gangpad van de TGV staat te pissen.

Want dat heeft Obeliski ook gedaan.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 10 januari 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.6 met 5 stemmen 188Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 januari 2013
Bravo!, want zeer scherp en kolderiek geschreven, met inderdaad waarheidsgetrouwe elementen, waar ik het zeker mee eens ben, maar vlak daarmee niet zijn filmcarrière uit, want Gerard heeft werkelijk meesterlijke rollen gespeeld, die ook mij beïnvloed hebben. Rollen die vaak socialistisch en rebels zijn, in tegenstelling tot wat hij nu in de realiteit laat zien.
Volgens mij woont hij nu riant in België en is hij officieel geen Belg, maar een Rus. Zag je hoe hij triomfantelijk een Russische trui over zijn olifantenlijf wurmde? Dat wordt lekker touwtrekken tussen euro's en roebels. Hij heeft zijn beste glansrollen allang gespeeld, nu speelt hij volgens hemzelf nog een glansrol in het omzeilen van de belasting, waarbij Poetin hem graag een handje helpt, want die is van hetzelfde laken een pak.
Ik heb een groot respect voor hem als acteur, maar als mens is hij doorgeschoten naar de holle, bolle roes van meer en meer en vooral niet delen met het minderwaardige gepeupel. Hij verloochent vooral al zijn sociale rollen, al had hij altijd al een uitstraling van een bazige potentaat, zelfs als rebelse werkeloze en altijd dronken wijngaardbeheerder. De aap komt uit de mouw vol onthouden gemeenschapsgeld.
Bedankt, ik vond het ook al een rare, niet kloppende vertoning!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)