Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Leven als een Eskimo

Uit je nest bij 10 graden vorst. Ik voer de vogels en zie dat ze geen lege zaadhuls van gister hebben overgelaten. Voor tuinvogels is het fijn dat de mens uit de hoge hoed van Darwin is getoverd. Nu zeggen biologen dat ze dankzij hun verenpak een dikke winterjas dragen. En dat ze door eten een vetlaag opbouwen. Maar hoeveel vette mensen met een dikke winterjas zitten 's nachts op een tak in de ijsnacht?

We leven nu een beetje als Eskimo's in hun iglo's op Groenland. We krabben ons een weg naar buiten, reizen naar een andere iglo en bikken ons voedsel uit. Maar de Nederlandse regering waakt. Staand bij een wak in het ijs valt zij ons lastig met een visbelasting. En ze stalkt ons naar onze iglo om sneeuwruimheffing te vragen maar de sneeuwruiming vervolgens te decentraliseren naar de gemeente die deze uitbesteedt aan een sociale werkplaats die net is opgeheven door het Rijk.

Moeten we medelijden hebben met de tuinvogels in de klimop van ons winternachtelijk tuintje? Zouden we willen ruilen met de Eskimo's die nooit eens ijsvrij zijn?

Het moet geen pretje zijn om je droge was altijd stijfbevroren te moeten binnenhalen. Niks hutspot of bami, steeds maar weer robbenvlees en stokvis. Fietstochtje door de bossen? Aan je nooit niet. Gesleed moet er worden. Daarna je zestien husky’s uitspannen en robbendarmen voeren. En dan met z’n allen de iglo in want met die hongerige ijsbeer op jacht kun je je hondenkrachten niet op je erf parkeren. Komt je vriend logeren moet-ie lachen met je vrouw. Schijnt bij de gastvrijheid te horen in het Hoge Noorden. Daarom lijken Eskimo's zo op elkaar.

Eskimo’s willen ook niet ruilen met ons. Ze zeggen dat ze geen overheid hebben die ze een WIB (Waarde Iglo Belasting) oplegt. Noch een IJsschap dat ze aanslaat voor IJZ (IJsZuivering). Om maar te zwijgen van een minister die hun een ERN (Eskimo Registratie Nummer) toekent. Hun doden schuiven ze zo het vriesuarium in. Grafschriftje in de ijsmuur en je ligt er gebeiteld. Daar komen geen autoriteiten, laat staan grafrechten aan te pas.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 18 januari 2013


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

3.7 met 15 stemmen 375Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Mariek
Datum:
18 januari 2013
Omikse! Miekso! Oftewel goed zo! Men zou de documentaire met ik meen prinses Margriet en de Eskimo's moeten zien. Heel lang geleden gezien op televisie.
Fascinerend! Dan wil je echt wel ruilen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)