Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lans voor Lance

Nu iedereen hem heeft afgezeken, wil ik even een lans breken voor Lance. Ja, hij heeft doping gebruikt en ja, hij heeft daardoor de Tour de France kunnen winnen.

Maar er is meer nodig om de Tour de France te winnen, want anders hadden veel meer wielrenners zeven keer de Tour gewonnen. Er gaat de laatste keer bijna geen dag voorbij of weer een nieuwe lantaarndrager meldt zich om toe te geven dat ook hij, jawel, ook hij heeft doping gebruikt. Soms een paar keer, anderen jaren.

Ook was Lance Armstrong niet slechts de snelste dopinggebruiker. Hij had een hele organisatie nodig die ervoor zorgde dat hij, en hij alleen, als eerste zeven maal de Tour rond reed. Daar hoorden goede verzorgers bij, doktoren die van meer verstand hadden dan alleen doping, maar ook van trainingsschema’s, voeding en niet te vergeten legale gezondheidssupplementen.
En verder was de ploeg van Armstrong de kapitaalkrachtigste ploeg. Of ze controleurs omkochten of slechts gewiekst om de tuin leidden, beide overigens een prestatie, het was niet genoeg. Amstrong won ook steeds de tour door elke mogelijke concurrent aan de ploeg te binden.
Concurrenten hadden immers de keuze: goed verdienen bij Armstrong of een kans op meer verdienen door Armstrong te verslaan. Doordat Armstrong vrijwel uitsluitend knechten had die ook kanshebber voor de tour waren, wist iedere concurrent dat de kans om Armstrong te verslaan vrijwel nihil was. Dus tja, als je je vrouw een bontjas wil geven en je koters de nieuwste Nikes, dan kun je beter voor zeker gaan en voor de overwinning van Armstrong tekenen.

Daar is niets illegaals aan. Dat is gewoon kapitalisme. In voetbal is het al normaal dat armlastige clubs als Ajax, Feyenoord en PSV niets meer in de Champions League te zoeken hebben. De rijke clubs kopen alle goede spelers en verdelen vervolgens de winsten van de Champions League. Daar is niets illegaals aan, het is alledaags kapitalisme.

Dus Armstrong was, zo is wel duidelijk, niet de enige dopingzondaar, maar ook de meest gewiekste kapitalist in het peloton. Je wint de Tour niet op epo alleen.

Schrijver: Jan R. Lønsing
24 januari 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 6 stemmen 213Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
24 januari 2013
Email:
moi636yahoo.com
Mooi verwoord! Want het is waar; de sportwereld is big bussines geworden, alles draait om geld.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)