Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Netwerksamenleving

D66 is samen met allerlei adviesbureaus de grootste adept van het idee dat we in de moderne tijd te maken hebben met de zogenaamde geïndividualiseerde netwerksamenleving. Ze staan daar niet alleen in, maar ook mensen als wethouder Hilhorst in Amsterdam of oud-burgemeester Wallage in Groningen geloven dat we niet langer gewone mensen zijn, maar individuen die via een netwerk contact met elkaar houden.

Ben ik de enige met een andere visie? Want wat is een geïndividualiseerde netwerksamenleving nu echt precies? Het betekent, als ik de heren moet geloven, dat we allemaal eigen bedrijfjes zijn die in opdracht voor elkaar werken.
Ik ken zo’n bedrijfje waar dat prachtig werkt: de Vier Vinken, een samenwerking in weerwil van de naam zeven vrouwen onder wie geen enkele vink, die opdrachten uitvoeren voor de overheid. Eén van deze vrouwen doet niets anders dan de financiën van de andere vrouwen.

Zelf zou ik zoiets een bedrijf noemen, waarbij die ene vrouw de financiële administratie doet. Het idee van zo’n netwerksamenleving is, dat iedereen via zijn netwerk werk voor een ander doet. Maar dit is niet nieuw! Vroeger deden we ook werk voor anderen. Dat deden we in een netwerk en dat netwerk noemden we een bedrijf of een organisatie. Het enige verschil is, dat het bedrijf of de organisatie vroeger op zoek ging naar werk als dreigde dat er onvoldoende werk was. Er waren zelfs specialisten in dienst die opdrachten binnen haalden.
In de geïndividualiseerde netwerksamenleving is iedereen een bedrijf, moet iedereen zelf de financiële administratie doen en moet iedereen zelf opdrachten binnenhalen.

Degenen die het meest succesvol zijn hebben een aantal vaste afnemers en zitten dus lekker stevig in het netwerk. De minder succesvollen zitten aan de zijkant en hopen op wat overblijfsels en pakken dat gretig op. Na afronding van het werk krijgen ze niet meer betaald. De individuele netwerksamenleving is dus niets anders dan de ouderwetse 19e eeuwse situatie van een pool van werknemers die naar behoefte van de werkgevers ingezet kunnen voor werk, zonder dat de werkgever de sociale lasten hoeft te dragen.

Het klinkt wel modern.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 7 februari 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 9 stemmen 600



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
7 februari 2013
Scherpe en fraai opgeschreven analyse van een moderniteit. Mooie column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)