Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Cultuurdictatuur

Kranten unaniem: vol lof over Beatrix, las ik op teletekst. Even daarna stond ik een half uur te praten met Annie van Dijk, bijstandsmoeder. Gescheiden, haar ex ging er vandoor met een jonger ding. Zoon is borderliner. Alleenstaande Annie kan niet meer rondkomen door de verhoogde belasting met dank aan Rutte II. Wie bij teletekst zou Annie kennen?

Hoeveel uren televisie zou het journaille gevuld hebben met de abdicatie van Hare Majesteit? Terugblikken op haar 33-jarige regeerperiode. Niet te vergeten de voorbeschouwingen op het koningschap van de toekomstige Zijne Majesteit. Plus… tatatataááááa… een uitgebreid profiel over de exotische nationale knuffelprinses, onze toekomstige Koningin. En de BN’ers maar opdraven bij alle actualiteitenrubrieken en talkshows om hun bewondering uit te spreken over al deze hoogheden die toch zo gebukt gaan onder hun zware taken.

Een van die BN’ers zei over Beatrix’ afscheid: ‘Het Nederlandse volk houdt zo van de Oranjes omdat zij symbool staan voor een doorsnee Nederlandse familie. Er wordt getrouwd, gescheiden, mensen worden geboren en gaan soms in de fout.’ Nou, als dat zo is snap ik het Nederlandse volk niet. Hoeveel normale ouders krijgen mediacompassie als hun zoon verongelukt? Bij welke pas bevallen moeder staat de hele medische staf in de hal om haar toe te applaudisseren, een lakei met een gucci paraplu wachtend op de stoep om moeder, kind en vader te limousinen naar een giga landhuis dat alle andere moeders en vaders voor hen hebben bekostigd?

En nee, ik ben niet zuur.

Daags na de aankondiging van Beatrix’ aftreden zei Máxima dat ze het een grote eer vond om haar schoonmoeder op te volgen. Dat was een beetje dom want niet zij maar haar man volgt haar schoonmoeder op. De dochter van Jorge Zorreguieta neemt wel de titel over van Beatrix maar niet haar bevoegdheden als staatshoofd. Die gaan naar de koning. Maar de pers zweeg…

Laat mij maar dromen van een andere mediawereld. Eentje zonder cultuurdictaten. Liever ouderwets kritisch dan een slijmbal. Morgen sta ik op en lees op teletekst:
Kranten unaniem: alle steun voor Annie van Dijk.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 1 februari 2013


Geplaatst in de categorie: vrijheid

4.2 met 26 stemmen 532Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Caren Peeters
Datum:
4 februari 2013
Email:
carenpeetersyahoo.com
Prima column!
Al die aandacht voor Bea c.s. is volgens mij een illustratie van 'opium voor het volk'. Mensen vinden Annie eigenlijk maar lastig... zij vertegenwoordigt een probleem waar je over na moet denken en waar je misschien zelfs iets aan moet doen.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
1 februari 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
De overdreven media-aandacht voor de aanstaande troonswisseling komt ook mij de neus uit. De afgelopen dagen kon je geen Nederlandse radio- of tv-zender meer aanzetten of het ging weer over Beatrix, Willem-Alexander en Maxima. Eigenlijk interesseert dat hele gedoe me nauwelijks. Het leek wel alsof de rest van de wereld er even niet meer toe deed. Veel columnisten deden braaf aan die hype mee.

Je hebt gelijk: zo gewoon is deze familie helemaal niet, dat is onzin. En er zijn mensen zat die nauwelijks meer rond kunnen komen door het afbraakbeleid van Rutte II. Het zou veel beter zijn als de media meer aandacht zouden besteden aan de verpaupering die dankzij dit kabinet alleen nog maar erger zal worden.
Naam:
mobar
Datum:
1 februari 2013
De mensen die zich tegen de media afzetten
leven helaas ook in een papegaaienland.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
1 februari 2013
Email:
moi636yahoo.com
Ik heb zo het vermoeden dat Máxima er niet eens zo ver naast zit met die uitspraak, heb hem altijd al een dooie makreel gevonden..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)