Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De pijn van de paus

Beste gelovigen,

Ik schrijf u vanuit mijn hoedanigheid van paus Benedictus XVI, een ambt dat ik eind deze maand naast mij neer leg. Ik ben oud geworden, te oud.
Ik kan mijn kazuifel zelfs niet meer zonder de hulp van twee geduldige kardinalen over mijn hoofd trekken. Ik geraak niet meer alleen in de douche, en we spreken over een opstapje van nog geen 15 centimeter. Stel u mijn diepe schaamte voor als ik in mijn pauselijke naaktheid naar de douche moet geleid worden door twee trouwe helpers, die ook tijdens mijn wasritueel in de badkamer blijven, uit schrik dat ik uitglijd, iets wat ze hier sinds de val van mijn voorganger niet meer willen meemaken. Beeld u het schaamrood op mijn weke wangen in als ik mijn voeten moet opheffen zodat zij ze kunnen afdrogen. Inclusief tussen mijn tenen. Ze willen geen schimmel.

En dan die lange trap weer naar beneden. Iemand voor mij, iemand achter mij, iemand naast mij, zijn arm in die van mij. Mijn wankele gezondheid is op geen enkel ander moment tastbaarder. Zo kan het niet langer. Enkele maanden geleden hebben ze mij nog een pacemaker moeten steken. Ik kan dus ook al niet meer op buitenlandse missie zonder dat ik poedelnaakt mijn handbagage moet oppikken. Niemand van de douane-beambten begrijpt waarom de metaaldetector blijft piepen als ik nog een laatste poging doe met enkel een schamele handdoek rond mijn middel. Daarom geef ik er op 28 februari de brui aan.

Ik hoop dat er snel witte rook uit de schouw komt zodat ik deze bladzijde voorgoed kan omdraaien. Maar ik wil afsluiten door uit de biecht te klappen en te zeggen hoe het er achter de schermen aan toe gaat tijdens het conclaaf, voor men ‘Habemus Papam’ juicht. Eerst moeten een stuk of honderd kardinalen met een tweederdemeerderheid mijn opvolger aanduiden. Hij gaat dan in een hoefijzervormige stoel zitten, op een manier dat alle kardinalen hem zien en ze met eigen ogen kunnen constateren of hij wel degelijk van het mannelijke geslacht is. Dan roepen ze ‘Testiculos habet et bene pendentes’: ‘Hij heeft ballen en ze hangen goed.’

De mijne niet meer.


Joseph Ratzinger

Schrijver: Johan De Smet, 17 februari 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 30 stemmen 564Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
19 februari 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Ha, ha, gevonden die...dienaar!
Ik "Mis' niets meer!
Naam:
Lisette
Datum:
19 februari 2013
Niet scherp, nee, HAARSCHERP!
Naam:
J.de Groot
Datum:
17 februari 2013
Email:
joke190411hotmail.com
....nou, deze is niet zo scherp, ik 'MIS' iets!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)