Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De nieuwe pest

Noro, onthou die naam. Het wordt ons aller dood.

Het is een teken aan de wand dat het virus uitgerekend uitbrak in het Deense restaurant Noma, het beste restaurant ter wereld. In de beste restaurants horen geen virussen uit te breken, enkel angstzweet als de ober met de rekening komt aandraven.

Dat met ons voedsel een loopje wordt genomen, is al lang duidelijk, maar dat het tot buikloop moest leiden, is erover. Dat in het beste restaurant van de wereld 63 gasten elkaar al kotsend voor de voeten lopen, op zoek naar een bezet toilet, waar een ander zijn darmen aan het leegdrukken is, terwijl dat toch de veiligste plek ter wereld zou moeten zijn, dat gaat te ver.
De chef-kok vond die nogal directe feedback in eerste instantie maar van weinig respect getuigen, al waste hij zijn handen al snel in onschuld, maar zonder zeep, toen bleek dat het om het besmettelijke norovirus ging, dat ongemerkt in zijn keuken ronddwaalde. Wist hij veel dat noro de nieuwe pest zou worden en Noma de geschiedenis zou ingaan als de plaats waar het allemaal begon.

Want dat het menens is, mag uit het volgende blijken: dit weekend is het virus in België uitgebroken. Normaal wordt zoiets in ons land altijd doodgezwegen tot wij door alle landen omsingeld zijn en geen kant meer op kunnen. Maar nu zijn we er als de kippen bij. Ja, wij zijn het tweede land waar het norovirus opduikt. Ergens de eerste in zijn, daar zijn we niet de beste in, maar tweede is ook al mooi. Dus winden wij er geen doekjes om: in een Limburgs bejaardentehuis kregen gisteren enkele tientallen hoogbejaarden en personeelsleden tegelijkertijd last van maag- en darmproblemen. Noro, geen twijfel mogelijk.
Vergeet de dioxinecrisis, het giftig dierenvoeder, de salmonella-bacterie. Noro wordt onze nieuwe hype. In een eerste fase enkel wat diarree en braken, later zal het virus ongenadig muteren naar een dodelijke variant en ons een pijnlijke verstikkingsdood doen sterven. Net voor we op onze knieën onze laatste adem uitblazen zullen we nog hijgen voor wie het horen wil: Nooooo-rooooo. Niet Al Qaeda zal ons komen vergassen met vliegtuigen vol stikstof, noch zullen wij elkaar uitmoorden in burgeroorlogen of door overbevolking, no no, wij zullen elkaar besmetten met een virus en niet zomaar een virus. Als een vulkaan zullen wij uit al onze lichaamsopeningen onze laatste levenssappen spuwen. En het begon allemaal in België. Of toch zo goed als.

Schrijver: Johan De Smet, 10 maart 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 26 stemmen 8.549Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob
Datum:
10 maart 2013
Email:
tijsterblomlive.nl
Zoals je bekend zal zijn, voorspellen virologen al lang dat wij de strijd tegen virussen gaan verliezen. Wellicht krijg zij en jij sneller gelijk dat we nog voor mogelijk houden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)