Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De benen van de vrouw

De benen van de vrouw zijn handig om mee te lopen. Maar voor een man zijn de benen van de vrouw niet handig om mee te lopen. Ze zitten aan het verkeerde lichaam. Maar een man kan er wel naar kijken. En dan blijken de benen van de vrouw, van vrijwel elke vrouw, toch heel mooi om naar te kijken.

De benen van de vrouw zijn voor mannen mooi om naar te kijken. Daarom houden mannen van opwaaiende zomerjurken. Opwaaiende zomerjurken. Ze onthullen even kort een kunstwerk. Een Rubens. Een Botticelli. Een Degas. Vrouwen zie je vaak hun jurk met gemengd succes naar beneden duwen, maar het is al te laat. Het is al onthuld. Of je de vrouw nu op de hoek van de straat staat, of zij nu over een rooster van de New Yorkse metro staat, of ze over een brug loopt of door het Noorderplantsoen fietst. Het is te laat. Het is altijd gezien.

De vrouw schaamt zich wellicht. In haar ogen zijn de zomerjurken bedoeld om benen koel te houden; ze zitten lekker. Soms vinden ze het zelfs prettig om hun onderbenen aan de openbaarheid prijs te geven, maar dat opwaaien is toch niet de bedoeling. Denken ze.

Maar natuurlijk is het de bedoeling. De Schotse kilt is gemaakt van zwaar wol. Er is een fikse storm nodig om die rok op te doen waaien en dan regent het vaak bovendien, zodat de ogen van de mensen naar de grond gericht zijn en niet, zoals in de zomer, naar de hoek van de straat, de brug, het rooster boven een metrostation of een fietster in het Noorderplantsoen. Als de kille Schotse wind over de Highlands raast, worden de kilts nat en nog zwaarder. Het laatste wat ze doen is opwaaien en het laatste wat de medemens doet is er naar kijken.

Nee, dan de zomerjurk. Het weer nodigt uit om rond te kijken. De jurken zijn van vederlichte stof die bij het minste zuchtje wind de bovenbenen prijs geeft aan de vriendelijke, vreemde, verraste ogen van de wereld.

Opwaaiende zomerjurken. Oek de Jong heeft er een boek over geschreven. Marilyn Monroe heeft het vereeuwigd in een film. Er zou een standbeeld voor moeten worden gemaakt.

Niet zozeer vanwege de zomerjurk.

Maar vanwege de benen van de vrouw.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: lichaam

4.1 met 11 stemmen 741Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik
Datum:
1 augustus 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Soepel geschreven, lichtvoetige zomercolumn. Speels, maar nergens 'over het randje'. Goed om 'Opwaaiende zomerjurken' nog eens in herinnering te brengen.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
1 augustus 2013
Charmante column, geschreven op prettig lichte toon, zonder dat sprake is van 'vleeskeuring'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)