Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geerts gelijk

Laatst stond-ie op het Binnenhof. Hij vergeleek Rutte II met een dief. Van de portemonnee van de gewone man en vrouw wel te verstaan. Zijn kruistochten tegen de euro en de islamisering van het vrije westen kenden we al. Maar zijn stelling dat dit kabinet zich crimineel gedraagt tegen zijn eigen volk is een nieuwtje. Heeft Geert een punt?

Voor de verkiezingen zei de VVD dat zij de belastingen voor werkenden gingen verlagen. En nu blijkt dat de belastingdruk voor werknemers fors is toegenomen. De PvdA wilde voor de verkiezingen de pijn van de crisis naar draagkracht verdelen. Nu zien we dat chronisch zieken, laag betaalden en ouderen met een klein pensioen het zwaarst getroffen worden.

Samsom haalde een stoffig stokpaardje van de PvdA van stal: de kloof tussen arm en rijk moest kleiner. In het regeerakkoord stond zowaar een heuse nivelleringsmaatregel: de inkomensafhankelijke zorgpremie. Zou de PvdA dan toch gaan voor sociaal-democratie?
Maar nee hoor, onder aanvoering van Diknek Eerste Klas Hans Wiegel stormde het old boys network huilend de klas uit om bij hoofdmeester Rutte te klagen. Ja, afspraken uit het regeerakkoord zijn spijkerhard maar niet als dat de rijken geld gaat kosten. Voor Samsom woog de vrijage met de bovenmodale liberalen zwaarder dan de vriendschap met het volk. Hoewel slechts weinigen dat doorhadden want de media speelden vals en pookten de liberale hetze flink op omdat de meeste spraakmakende journalisten ook twee tot drie keer modaal verdienen en effe vol voor het eigen belang gingen.

In de VVD villa is het 23 graden. Maar buiten is de ontwikkelingshulp de nek omgedraaid, zijn gehandicapten gedwongen om hun spaarvarkens om te keren, hebben werklozen geen uitzicht op een baan, worden flex-werkers uitgebuit en zijn vaste werknemers vogelvrij want te duur en wacht hun een verlaagde én verkorte WW zonder ontslagvergoeding.

Eén verkiezingsbelofte maakte Rutte wel waar: hij zou de PVV vernietigen. Wel dat is op 12-9-12 aardig gelukt. Wilders op zijn beurt hield een verrassend beschaafde rede op de avond na die tik. Sindsdien blijft hij zich onverminderd inzetten voor Henk en Ingrid. Zoals Roemer dat doet voor Jan en Marie. Tenminste twee politici die hun beloften nakomen.

En dan nu het antwoord: ja, Geert heeft een punt.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 15 maart 2013


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 40 stemmen 515Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Nico Noorman
Datum:
17 maart 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Ik begrijp wat je wilt zeggen Hendrik. Ik doel echter meer op het feit dat de naam boven de column mede bepalend kan zijn voor de reacties en waarderingen (in dit geval). Tenminste dat is mijn sterke vermoeden. De inhoud kan op de letter gelijk zijn maar de naam er boven wekt een bepaalde verwachting en daardoor kan de boodschap van lading veranderen en anders worden geïnterpreteerd blijkbaar. Het ging mij hier meer om het verschijnsel dan om wat je van de PVV vindt.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
16 maart 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Hallo Nico, ik kan me jouw verwondering wel voorstellen. George staat niet bekend als iemand die standpunten van de PVV aanhangt. Ik geloof ook beslist niet dat hij er ranzige Wilderiaanse opvattingen op nahoudt. Daarom denk ik dat je de positieve reacties en de goede cijferwaardering van deze column op een andere manier moet verklaren.

Zo ben ik - net als George - bijv. een fel tegenstander van de "Wij zijn ons brein"-gedachte van breinbaas Dick Swaab. Ik geloof niet dat ons bewustzijn wordt gedetermineerd door onze hersenen. Toch vind ik sommige opvattingen van Swaab wel verdedigbaar en zal ik hem steunen bij discussies daarover. Het gaat dan vooral om zijn constatering dat de meest gebruikte antidepressiva niet significant beter werken dan placebo's. Die conclusie lijkt me volkomen juist.

Dat je een paar opvattingen deelt met mensen, met wie je het over het geheel genomen oneens bent, vind ik op zich niet zo vreemd. Ik vind het ook niet vreemd als dat eens openlijk gezegd wordt.
Naam:
Nico Noorman
Datum:
16 maart 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Verwondering: What ’s in a name? Meer dan je denkt soms vermoed ik. Boven deze column had net zo goed Dijken (250) kunnen staan. En zouden er dan dezelfde reacties en dezelfde waardering zijn gegeven? What’s in a name? Misschien ligt het antwoord verborgen in een stoffige spiegel.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
15 maart 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Je conclusie is terecht: dit kabinet wentelt de pijn van de bezuinigingen vooral af op groepen die economisch het zwakst staan van allemaal. Van de VVD hadden we dat kunnen verwachten, van de PvdA hadden we beter mogen hopen. Dat Rutte-II het volk besteelt is dan ook een terechte opmerking, ook als hij komt uit de mond van Wilders.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
15 maart 2013
Email:
moi636yahoo.com
En dan nog de inkomensafhankelijke huurverhogingen, ook bij particulieren die verhuren. Komt nog bij dat privacy van tafel wordt geveegd; vreemden mogen onze financiën inzien. De verontwaardiging op internet groeit wel, maar niemand zal iets doen, denken nog steeds dat we het achter de pc kunnen "oplossen".
Maar het kan niet doorgaan zo, ik werk sinds kort weer maar niet genoeg en de huur moet betaald.
Schrijf (zeg) het niet graag, maar idd hij heeft een punt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)