Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Fan van Fran

Beste Mario,

Paus begot. Proficiat. Ik was al fan toen je nog maar net op uw balkon stond. In uw eenvoudige witte kleren, met een zwart kruis rond uw nek en verder geen poespas, even uw hand in de lucht om het publiek te groeten, niet weten of je moest zwaaien of een kruisteken maken en dan uw eerste magische woorden: broeders en zusters, buona sera. Goddelijk. En meteen erna al een grapje. Dat uw collega-kardinalen u aan het einde van de wereld gaan zoeken zijn. Ik kende u niet eens tot halverwege deze week, maar ik zou u al niet meer kunnen missen. Uw eenvoud, uw charisma, uw warme aanpak, dat is waar we zaten op te wachten.

Ik ben wel geen fan van uw familienaam. Bergoglio. Die doet mij denken aan de geluiden die ik produceer als ik aan het gorgelen ben. Des te meer ben ik fan van uw nieuwe naam, Franciscus. Waarmee je meteen aangeeft dat je aan de kant van de armen staat, daar kan niemand tegen zijn. Van armen gesproken, er gingen er veel in de lucht toen je daar op het balkon uw eerste toespraak hield. Alle nationaliteiten zwaaiden u welkom, en terecht.

Maar direct begonnen de speculaties al of je wel een moderne paus zou zijn. Of je de kerk zou hervormen en zou meegaan met uw tijd. Ze begonnen uw verleden uit te spitten, wat je goed gedaan had en wat beter had gekund. Niemand kende u, maar een uur na uw geslaagd optreden op uw balkon lag heel uw verleden al bloot.
Ik hoop dat je een ouderwetse paus wordt, Mario. Dat je de oude waarden nieuw leven in blaast. Vriendschap, naastenliefde, respect. En dat je niet de moderne paus wil uithangen zoals uw voorganger, wiens naam ik al lang vergeten ben, die het nodig achtte om op tijd en stond te twitteren en daarbij niet kon wegsteken dat hij eigenlijk geen snars begreep van wat hij aan het doen was, behalve dan dat het wel modern moet geweest zijn.

Het ga u goed, Mario, en verslik u niet, als je gorgelt.

Buona sera,

Uw grootste fan

Schrijver: Johan De Smet, 17 maart 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 22 stemmen 313Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 maart 2013
Zijn omgang met Jorge Videla is op zijn minst zorgwekkend te noemen, daar hij niet fors tegen hem tekeer ging, maar slijmerig om hem heen schreed. Hij gaf deze massamoordenaar zichtbaar de heilige hostie, wat een ware godslastering is!
De opa's in bejaardentehuis 'Het Vaticaan' zalven en bewieroken elkaar al eeuwen, over dementie mag niet worden gesproken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)