Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een rol of toch echt gestoord

Wie werd onlangs niet boos bij Pretty Woman de romantische kassafilm uit 1990. Niet op Richard Gere(Edward Lewis) of Julia Roberts (Vivian) . Die zijn wat zoetig voorspelbaar maar daar staat veel tegenover. Nee ik bedoel Philip Stuckey, Lewis advocaat die uitgesproken haantjesgedrag vertoont als cliënt Lewis uit de harde zakenpas gaat lopen. Stuckey geeft Vivian keihard de schuld.

Hij vernedert haar onbarmhartig. Noemt haar hooker en kondigt zichzelf aan voor een nummertje. Tracht haar uiteindelijk te verkrachten. Misogyne dwingeland en dat pikken we niet meer. Want wij willen de om zijn naïeve opzetjes vertederende brekebeen George Costanza. "I am a lord of the idiots" zei Costanza zelf in het tweede Seinfeldjaar. 1989 - 1998. De neurotische zelfkweller.

Wij van het echte leven moeten al vaak danig opletten ons niet in rollen te verliezen, of door anderen voor altijd erin vast te laten leggen. Dat geldt temeer voor acteurs. De comedie Seinfeld kende vier hoofdrolspelers: Jerry (Seinfeld) , George (Costanza), Elaine (Baines) en (Cosmo) Kramer. Extra realistisch is dat Jerry zichzelf speelt. Daar worden de anderen in meegezogen. Zeker als je ziet hoe intens ze die rollen vervullen.

Wat weinigen hier hebben meegekregen is de merkwaardige draai aan Jerry's rumoerig liefdesleven. Seinfeld's(1954) relatie met teener Shoshanna Lonstein(1975) tussen 1993 tot 1997 bracht vanuit Manhattan reeds vele tongen in beroering. Waarna Seinfeld zijn vrouw Jessica pikte van een Nederlander. Jessica Sklar trouwde 3 juni 1998 met Eric telg der Nederlanders, in oktober was ze al verloofd met Jerry! Amper terug van hun Italiaanse honeymoontrip liep Jessica over: oktober 1998. Eric - op zijn pik getrapt - ging meteen scheiden. Welke Nederlander zou dat niet doen.

Speculaties alom dat Jerry steeds meer moeite met onderscheid schijn en werkelijkheid zou hebben. Alsof hij in zijn serie leeefde waar allerlei ongebrukelijks gewoon lijkt omdat het zich als gewoon voordoet.

Vogue gaven ze pas in 2004 interview. Ook al omdat Manhattan in de ban bleef van het geruchtencircuit.
Ze kenden elkaar oppervlakkig vóór oktober 1998. Van de Reebok Sports. Onschuldig sportcontact.... De praatjes waren reden eerst voor low prophile te kiezen. Vandaar de mediastilte.
Het dubbelinterview overtuigt mij niet echt.
Gelukkig was die Nederlander toen alweer getrouwd.* Het blijft jammer dat wij hem niet gesteund hebben.

Wie zich zoals ik nauwelijks kan voorstellen dat Kramer nog een niet-Kramer-leven als de origineel Michael Richards kan leiden werd deels op zijn wenken bediend. In 2006 verloor hij zijn zelfbeheersing in de Laugh Factory in LA. Een groep gekleurde mede-Amerikanen riep hem toe dat-ie er niks van bakte. Bij een optreden voor dramatisch stille publieken. Hij schold o.a. 'nigger' en dat is meer dan hier 'neger' taboe als racistisch.

Daarnaast klonk hij pal daarvoor al antisemitisch. In conferences. En dat met zijn 'joodse Seinfeld-achtergrond'. Ineens gingen joodse organisaties hem hard aanpakken. Seinfeld wordt altijd geduid als joodse humorserie. Hoewel niet duidelijk joods zoals George Jerry en Elaine werd Kramer inbegrepen. Michael bevestigde dat altijd. Zei zelf de Joodse geloofsovertuiging te zijn toegedaan.

Maar nu schiepen rabbi's en tal van joodse belangenclubs distantie. 'Bekeren kan niet' zei de rabbi. Michael Richards was katholiek geboren uit niet-joodse ouders. Plus dat hij nu vrijmetselaar was. Klinkt allemaal nogal benauwend.
In ieder geval lijkt Michael als Kramer extra zwaar de maat gemeten. Sindsdien wordt hij nauwelijks meer gevraagd voor tv-werk. Arme Kramer - komt altijd al wat weinig uitgebalanceerd over. Wat de pret niet koan drukken.

Want Seinfeld is mijn dagelijks lichtpunt in deze wintermaart. Elke avond laat op Comedy Central.


* http://www.dailymail.co.uk/news/article-2257500/Eric-Nederlander-Badboy-Broadway-heirs-attempt-plead-poverty-fails-ordered-pay-1-5m.html


Zie ook: http://www.independent.co...at-would-elaine-say-1125049.ht

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 30 maart 2013


Geplaatst in de categorie: film

4.0 met 3 stemmen 240Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)