Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mensje Nooitgenoeg

De lente is in het land. Rupsen kruipen uit hun eitjes. Mezen maken van mos en grasjes hun nest. Maar daar komt een chemotruck de hoek om zeulen. Met een grote slurf spuit hij alle eiken vol met gif. Tegen de processierups. Ja die gaat dood, maar de andere rupsen ook. Zonder rupsen kunnen jonge mezen niet opgroeien. 10 jonge pimpelmeesjes, net in de veren, morsdood.

Het is bekend dat de processierups binnen de bebouwde kom voor overlast zorgt. Ze nestelen in eiken en vreten de kruinen kaal. Bovendien kunnen de rupsenhaartjes jeuk en irritatie bij mensen veroorzaken. Vooral rondom scholen wordt er daarom veel en intensief gespoten ter bestrijding van deze rupsensoort.

De bestrijders dragen tijdens het spuiten ruimtevaartpakken en helmen. Het gif tast het maag-, darmkanaal van de rups aan en deze sterft binnen enkele dagen. Dat geldt helaas ook voor andere rupsensoorten die van het bespoten eikenblad eten. En zonder rupsen geen vlinders.

Een vitale eik biedt een zee aan voedsel voor insecten en vogels. In een eikenlaan hoort het te wemelen van mezen, rupsen en vlinders. Maar na een gifspuitbehandeling tegen de processierups blijft er geen rupsje in leven. Jonge mezen worden in de broedtijd hoofdzakelijk met rupsen gevoed. Iets anders verdragen zij niet. Oudermezen kunnen in een gebied waar gespoten wordt vaak niet genoeg rupsen vinden om hun jongen groot te brengen.

Afgelopen jaren stierf in mijn achtertuin meer dan de helft van de jonge mezen. Overal in ons land zijn er particulieren die mezensterfte melden na controle van de nestkasten in hun tuin. Tot nog toe zijn veel gemeenten doof voor protest. En dat terwijl er milieuvriendelijker alternatieven zijn. Bijvoorbeeld de processierups gericht wegzuigen in plaats van de bomen massaal bespuiten.

Uit gemakzucht huren gemeenten commerciële bedrijven in die elke eikenlaan en alle eiken in de buurt van scholen volspuiten. Ze verstoren de ecologie in dorp en stad. Wat heb je aan frisgroene eiken zonder het kleurige gefladder van atalanta’s, oranjetipjes en wintervlinders? En is een lente lente zonder zingende kool- en pimpelmezen?

Kleuters worden opgevoed met het mooie verhaaltje over Rupsje Nooitgenoeg. Maar Homo Economicus gedraagt zich als een verwend Mens Nooitgenoeg die denkt dat de natuur van hem is.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 12 april 2013


Geplaatst in de categorie: milieu

3.9 met 8 stemmen 1.293



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Rob
Datum:
10 mei 2013
Gelukkig zijn er dan ook nog vele gemeenten waar wel min of meer verstandige mensen besluiten om biologisch te spuiten. Dus bacteriën gebruiken.

Wegzuigen kan ook maar dan moeten deze rupsen weer in een flink diep gat in de grond worden opgeslagen, het schijnt dat deze haartjes flinke overlast kunnen geven bij mensen als ze rondwaaien, ook een half jaar later nog...
Naam:
Hendrik
Datum:
12 april 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Aan de hand van een klein, maar zorgvuldig beschreven voorbeeld laat je zien hoe de mens bezig is om de natuur uit winstbejag kapot te maken. Een ander voorbeeld is het uitsterven van de bijenvolken. Door het gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen gaan ze eraan. Maar dat geldt ook voor onze landbouwgewassen, want die zijn afhankelijk van bestuiving door bijen. Het is goed dat je, te midden van al het gekrakeel over de Haagse bezuinigingen, op deze wantoestanden wijst! En die astronauten in witte pakken mogen wat mij betreft wel opvliegen. :-)
Naam:
Monique Methorst
Datum:
12 april 2013
Email:
moi636yahoo.com
Ja, de mens en natuur, we willen wel maar maken er een puinhoop van. Mooi geschreven!
Naam:
Nico Noorman
Datum:
12 april 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Mooie en nuttige column George. Gebruik van gif moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Het wegzuigen schijnt inderdaad een goed alternatief te zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)