Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mannentaal lucht op

Een tijdperk loopt ten einde. Zijn we wakker? Van 1890 tot nu 2013 heeft een vrouw ons buitenbeeld bepaald! Na 123 jaar onder feminiene staatshoofden geleefd te hebben komt de Koning weer in beeld. Zeg niet dat het niet uitmaakt. Eenieder met historisch besef zal de betekenis van dit langdurig mangat beseffen. Al zat de vrouw vast nog zo gelikt op de postzegel.

Door gewenning valt het velen van ons niet meer op. Maar internationaal wel! Neem John le Carré meesterspion en -thrillerauteur van o.a. “The Spy Who Came In From The Cold”. Man van de wereld die recent nog sprak van de Nederlandse ‘monarchie op de fiets’. Hij bedoelde echt niet alleen Queen Elisabeth. Karakteristiek voor het wattige, fragiele genivelleerde en provinciale imago dat ook aan ons burgers via vier vrouwen kleeft. Want Koning Gorilla zie ik ook niet op een fiets!

Let wel, dit onderscheid met alle consequenties hoef je niet ouderwets dogmatisch en/of populistisch te hanteren. Het gaat meer om accenten die geschoolde cultuurwetenschappers nu nog alom zelfs in verheven vluchtig rollenspel waarnemen. Met fingerspitzengefühl.

Wij kunnen wat geschiedde daarom slechts pointillistisch benoemen. Maar een eerste aanzet kan niet langer worden gemeden. Anders houden we onszelf teveel voor de gek. De Koningin kon niet meer rechtstreeks worden uitgedaagd. Daarvoor was onze beschaving te ver gevorderd. In de zesde eeuw na Christus zou zo’n langdurig matriarchaat ongetwijfeld direct zijn bevochten. Nu waren uitdagers aangewezen op functionele ondermaatse alternatieven.

Wij vinden die de eerste vijftig jaar Koninginneschap vooral bij leger cultuur en politiek. Mannen die onbewust lichtelijk als monarch positioneerden waren Van Heutsz en Snouck Hurgronje in Ons Indië. Abraham Kuyper, Domela Nieuwenhuis, Pieter Jelles Troelstra, Colijn: allemaal lichtelijk door God gezondenen. In de politiek.

Na de oorlog probeerde Prins Bernard eerst het gat te dichten. Hij probeerde onderkoning van Ons Indië te worden. Dat was niet haalbaar en daarna werd het voetbal Koning. In de jaren vijftig werd het voorwerk verricht. Eind jaren zestig verhieven twee quasimilitaire bevelvoerders de voetbalorde naar gezag afdwingend niveau. De Amsterdammer Michels en de Wiener Happel. De echte Kroon echter werd op het veld gedragen. Door Johan Cruijff. Die daarna zijn charisma wist te handhaven en uit te breiden. Zodanig dat tegenstrevers voortdurend in hun eigen zwaard lijken te vallen.

Maar dat tijdperk loopt nu ten einde. Willem Alexander echt Koning treedt aan. Hij zei het al: ‘ook een lintje doorknippen is inhoudelijk werk!’ Ironisch maar mannentaal! Het gaat erom in welke statuur je iets doet. Uiteraard gaat zijn voorkeur niet uit naar een ceremonieel koningschap. Hij speelt nu met woorden. Zijn voorbeeld Bernhard van Lippe-Biesterfeld moest het veelal noodgedwongen daarbij laten. Of onze nieuwe koning dat zal doen betwijfel ik.

Maar het is goed te weten: het is Koning Voetbal en hij woont in Spanje die onttroond gaat worden. Naar het uitziet.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 27 april 2013


Geplaatst in de categorie: koningshuis

4.0 met 3 stemmen 297



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)