Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

1 mei

Als 1 mei voor sociaaldemocraten belangrijk is, zijn er nog maar weinig sociaaldemocraten in Nederland. Gisterochtend zat ik met enkele tientallen bejaarde socialisten te luisteren naar een traditionele toespraak van Carine Bloemhof, een fractielid van de PvdA Groningen van onder de dertig. Het verdere programma bestond uit het uitdelen van speldjes door wethouder Roeland van de Schaaf aan mensen die 25, 50, 65 of 75 jaar lid waren. Van de voor-vijfentwintigjarigen waren er niet veel aanwezig – waarschijnlijk is men te jong.

Toch werd de 'Internationale' gezongen en het lied 'Socialisten trekt ten strijde'. Uit de oude kelen kwamen warme klanken die de mensen terug deden denken aan grote demonstraties op 1 mei: ‘we liepen allemaal met een tulp in onze jas’.
Tot in de jaren zeventig waren er in Groningen nog genoeg sociaaldemocraten om indruk te maken op de passanten, maar nu blijft men binnen en wisselt men herinneringen uit.

Ik moest onwillekeurig denken aan een vergadering afgelopen herfst in een volgepakte Lutherse kerk, waar een aantal zich sociaaldemocraten noemende jonge mensen een tweetal politici van hun zetel joeg. Met pek en veren. Een van hen schreeuwde zichzelf overtuigend de zaal in dat hij als ‘sociááldemocráát’ het niet kon aanzien dat deze heren nog langer namens hem de stad regeerden. Maar deze ‘sociááldemocráát’ was niet op de bijeenkomst met de ouderen. De ‘sociááldemocráát’ viert de sociaaldemocratie niet. Ik weet het niet, maar ik ben bang dat niet iedereen die zichzelf ‘sociááldemocráát’ noemt er ook een is.

Deze mensen waren het in ieder geval wel. Zij waren boos op Diederik Samsom, discussieerden over de maatregelen van het kabinet die zowel henzelf als de jongeren raakten en dat vonden ze allebei even erg. En ze vertelden graag over het verleden: ‘Ik was lid van de VARA, de NVV. Las het Vrije Volk en ik woonde in een huis van de Gruno, een progressieve woningbouwcorporatie.’

Toen waren er nog progressieve woningbouwcorporaties.

Gesterkt keerde ik huiswaarts.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 mei 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 5 stemmen 189Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Henk Niekerk
Datum:
2 mei 2013
Alle oude sociaal-democraten zijn op tijd overgestapt naar de SP. Voel je gesterkt, Jan, en doe mee!
Naam:
George
Datum:
2 mei 2013
En sociaaldemocratie zou wel gevierd moeten worden. Het is de beste vorm van volksbestuur omdat het welstand en welvaart voorstaat van alle mensen. En zich (anders dan liberalen en nationalisten) het lot aantrekt van havenots en pechvogels want juist zij horen er ook bij. Helaas hebben Kok, Bos, Cohen en zoals nu blijkt Samsom enorme kansen voor open doel gemist.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)