Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kent Samsom zijn Traven wel?

Hoe pijnlijk ook, Samsom gemangeld door rechts, het en hij staan minder alleen dan lijkt. Sociaaldemocraten vertrouwen traditioneel primair op overheid wetten en regels. PvdA-optiek is werken met afspraken voor liefst wettelijke regelingen die 'de kleine mensen' in de breedte dienen. Mits bezig in of solliciterend naar vaste arbeidsrelaties.

Dat bezig zijn en blijven en de leefvoorwaarden daar omheen is hoofdzaak. Wie en wat buiten wettelijke kaders valt of niet aansluit op haalbaarheid heeft geen eerste prioriteit. Vinden ze lastig.
Ook Samson onderscheidt zich daar niet in. Dat beroep op coalitie-afspraken klonk immers allesbehalve overtuigend.

Ik zeg niet dat Diederik vervolgbaarheid van illegalen zelf wil. Wel dat zijn opstelling weinig inzet ertegen verraadt. Daarenboven heeft Diederik weinig persoonlijke affiniteit met het thema. Ik voel tenminste weinig gevoelsbinding.
Dat wordt bevestigd door zijn rapportage van zijn gesprekken met PvdA-leden in het land. In DWDD constateerde hij gisteravond niet zozeer ontzetting door strafbaarstelling van illegalen. Meer nog had hij verontrusting gehoord bij 'idee van illegaliteit van mensen'.

Waarlijk een goed gevoel in zijn achterban. Proletarisch solidair. Staatloze zwervers zijn bij uitstek verdrukten. DE PvdA-ers zingen op congressen nog De Internationale:
'Ontwaakt, ontwaakt verworpenen der aarde!'

Het 3e couplet is meer speciaal ter zake:
'De staat verdrukt, de wet is gelogen,
De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
Tot merg en been wordt de arme uitgezogen
En zijn recht is een ijdel woord'

Duidelijk dat rechteloze asielzoekers verdreven op de vlucht verworpenen der aarde zijn. Voor leiders van socialistische snit gelden zij echter gauw als restcategorieën van losstaande lastpakken. Ze passen dan niet bij de theorie. Maar voor de grote linkse inspirator B. Traven was het proletariaat één. Hij schreef over onderdrukking zowel in uitbuitingsverbanden als statelozen en asielzoekers. Zijn romans schrijnen. Wie Traven was bleef lang een mysterie.

Nu weten we dat hij ooit als Ret Marut(1890-1969) stemming maakte voor revolutie en na de Radenrepubliek van München(1919) vluchtte. In 1923 via Londen naar Mexico. Waarschijnlijk geboren als Otto Feige. Hoe dan ook begenadigd schrijver van een reeks opzienbarende boeken. In 1967 nog kandidaat voor de Nobelprijs. Terecht - zijn appel voor rechtvaardigheid is actueler dan ooit. Deze man was evenwel toch zijn tijd niet vooruit! Zo blijkt nu. Traven moet nog steeds!

Hij schreef o.a. Het Dodenschip. Roman over de Amerikaanse machinist Gerard Gale die na een nacht stappen ziet dat zijn boot vervroegd is vertrokken. Zodat hij zonder geld en papieren in Antwerpen aan de kade staat. De ambtenarij was als van alle tijden: "Het feit dat U hier voor me staat is geen bewijs dat u geboren bent. Ik moet het maar geloven".

Na een veelvuldigheid uitzichtloze afwijzingen scheept hij berooid als zwartwerker in op de Yorikke, het 'Dodenschip'. Er rest geen andere keuze. Het schip is een wrak de machinekamer een ramp het eten is verschrikkelijk en de rechteloosheid wordt steeds hemeltergender. Nergens en nooit wordt naar hem of zijn ook verdoemde maten geluisterd. Een boodschap voor links waar een goed deel hevig van opschrok.

Wie verwachtte dat deze problematiek nu eerste prioriteit krijgt is in eerste instantie teleurgesteld. Temeer omdat Samsom meer leek te beloven met zijn Greenpeace-achtergrond. Ik dacht dat Traven wel zijn klassieke inspirator zou zijn. De boodschap van Traven is en was dan een mens nooit illegaal kan en mag zijn. Ieder mens heeft altijd recht op bestaanserkenning.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 11 mei 2013


Geplaatst in de categorie: moraal

3.5 met 4 stemmen 196Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
r.lamers
Datum:
11 mei 2013
Email:
r.lamersoba.nl
mooie column Jos

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)