Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Voorbeeldland Amerika

Een tentoonstelling over de USA roept een interessante vraag op. Is Amerika nog steeds ons grote voorbeeld?
Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je uiteraard naar het verleden kijken. Toen Amerika in ieder geval nog ons grote voorbeeld was. Niet tijdens de Vietnam oorlog, maar daarna. Toen zogen we in Nederland en andere Europese landen zo'n beetje alles op wat uit Amerika kwam. Okee er waren wel een wat rare figuren bij zoals Reagan, Nixon, en de eerste Bush. Als je terugkijkt bleken zij boegbeelden te zijn van de veranderende Verenigde Staten.

Amerika bleek toch wel een oorlogszuchtig land te zijn. Een land waarbij de glimlach van sterren op welk gebied dan ook, steeds gemaakter werd. Het land waarin het bedlaken in de film steeds hoger opgetrokken werd. Het land waarbij veel, zo niet alles draait om prestatie, wat leidt tot een diepe kloof tussen winners en losers, tussen arm en rijk.

Is dat land nog steeds ons grote voorbeeld? Die vraag mogen de bezoekers van de tentoonstelling zelf beantwoorden. En er is er nog een. Als je vindt dat Amerika niet (meer) die voorbeeldfunctie heeft. Welk land dan wel?
Mmm die vraag is minstens even boeiend. Want een land waar je tegen opkijkt als Grote Voorbeeld, moet haast wel groter zijn dan je eigen land. Dus: Rusland, of China? Of, iets kleiner dan toch maar: Frankrijk? Griekenland? Spanje? Noord-Korea? Canada? Australië?

Het zal nog wel even duren voordat de resultaten van de expositie-enquête bekend zijn. Maar misschien worden de antwoorden nooit in het openbaar bekend gemaakt. Misschien moeten we gewoon nog maar even vasthouden aan het beeld van glamour en plastic, aan de gemaakte glans die Amerika ons voorschotelt. Gewoon omdat we het heerlijk vinden om even weg te kunnen dromen.

Schrijver: Rob Chevallier, 13 mei 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 2 stemmen 171Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik
Datum:
13 mei 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Hallo Rob, ik kon geen info over deze tentoonstelling vinden, maar misschien zocht ik niet op de juiste trefwoorden. Waar wordt hij gehouden?
Interessant thema. Is een land dat in elk werelddeel oorlog voert, zich als Gods uitverkoren volk gedraagt en iedereen bespioneert een voorbeeldland? Lijkt mij van niet. Ik ben benieuwd hoe anderen daarover denken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)