Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het leed van een week

Ik voel me gepromoveerd naar de eredivisie.
Zat ik eerst nog twee jaar lang elke vrijdag in weer en wind en voor- en tegenspoed te zwoegen op een snelsonnet, ja zelfs vanaf diverse vakantieadressen…, nu mag ik mee doen met de groten.
(een snelsonnet: slechts zes regels, ha! daar lach ik nu om).
En na publicatie van deze column zal ik het dan hardop kunnen zeggen: Ik ben columnist.

Waar te beginnen? Ik weet het niet goed. Sinds ik besloten heb wekelijks een stukje te schrijven zie ik overal een column in. Het mooie is wel dat ik rampspoed nu beter kan verdragen omdat ik denk: Hé, daar zit een stukje in. En het was waarlijk een week voor stukjes:

Mijn linkeroog is licht ontstoken dus ik zie er heel moe uit, ik moest de Wegenwacht bellen maar na uren wachten bleek het een kwestie van een stekkertje aandrukken, het ontbijtbordje dat ik als kind al had is kapot gegaan toen ik een keukenkastje openmaakte en er een flesje kokosolie bovenop viel, en een nagenoeg volle fles Witte Reus vloeibaar is van de wasdroger getrild en dat heeft een blauw bloedbad op de houten vloer tot gevolg gehad waarbij een enorme spetterstraal de kamer van mijn dochter in is geëjaculeerd (tapijt!). Je houdt het niet voor mogelijk waar Witte Reus toe in staat is.
Maar het heeft hier in huis nog nooit zo fris geroken.

Huppakee, vier columnonderwerpen in drie dagen.
Maar het nadeel van zoveel leed tegelijk, is de keuze. Welk leed kies ik voor mijn eerste echte column? Die moet indruk maken. Die moet iets over mij zeggen. Die moet iets over de wereld zeggen. Want een goede vriend gaf als tip: Maak het allemaal niet te privé. Zorg voor herkenning, voor identificatie. Dat wil ik wel proberen maar ik moet eerst kiezen. Wat houdt mijzelf het meest bezig? (…)
De bakker!

De bakker? Ja, de bakker. De bakker in mijn buurtje mag na dertig jaar zijn reclamebord niet meer op de straathoek zetten omdat een buur daarover heeft geklaagd. Dat is pas een onderwerp! Maar die goede vriend zei ook: Maak je columns niet te lang. Hè, ben ik net lekker op dreef…
Volgende week maak ik pas écht een keuze.

Schrijver: Marcel Harmsen, 24 mei 2013


Geplaatst in de categorie: humor

4.5 met 2 stemmen 207Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
24 mei 2013
Marcel, van harte welkom als medecolumnist. Al is jouw 'meedoen met de groten' vast ironisch bedoeld.
Naam:
Nico Noorman
Datum:
24 mei 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Succes Marcel.
Naam:
J.de Groot
Datum:
24 mei 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Marcel het zal je wel lukken allemaal.
Ik heb veel van jouw Snelsonnetten gelezen,
dus dat komt wel goed hier.

Alleen dat je nu zegt: het zijn maar 6 regeltjes zo'n Snelsonnet, ja dat klopt wel, maar je moest er toch soms ook op zwoegen, dat tellen van de lettergrepen en het plaatsen van de klemtoon op de juiste plaats en dan ook nog de humor en de actualiteit er in verweken ....dat is geen kattenpis!

Succes hier!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
24 mei 2013
Email:
moi636yahoo.com
Ben benieuwd, welkom.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)