Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Intiem met vossen

Soms wordt wat je niet kunt verzinnen waar. Zoals intens contact tussen 'n Amsterdamse en een Vulpes vulpes, nabij pingpongclub Tempo-Team in Zuid. Vlakbij Amstel RAI en Zorgvlied. Rivierenbuurt, grens Buitenveldert.

Geloof het of niet maar buurvrouw Rita* heeft een sprekende vos in haar tuin! Een roodbruine, witte lippen en een donkerbruine traandruppel op 't wangetje. Goed voor een plas in haar vijvertje maar ze werden snel closer. Mevrouw dacht dat het een vrouwtje was. Zodat zij het beest, ongeveer op kniehoogte, als een "zij" toesprak. Tot het beest ineens terugsprak.
"Mevrouwtje toch, ik ben een rekel."

Vreemd genoeg gaf zij spoedig al kopjes. 'Vanwege de leegte allicht die Sidoontje achterliet.' Zegt de pronte blondine. Rita's poes Sidonia was namelijk anderhalve maand tevoren overleden.
Zijn vossen normaliter vrij schuw, deze niet. Hoewel exclusief naar Rita zelf zeker weet. De rekel vertoont zijn gezicht voor geen ander! Daarom ook alleen buiten werktijd! Ook haar nog werkende man Jaap wordt namelijk buitengesloten. Terwijl ze volgens beide echtelieden nog behoorlijk positief intiem samen altijd waren. Al zijn de kinderen recent uit huis!

Hij poogde ook bij Heer Vos in het gevlei te komen. Elke avond en ochtend zacht lief pratend in hun tuin. Tegen dovemans oren! Een veldmuis schoot een keer voorbij, maar vossen - ho maar! Zelfs een vers lokkuikentje - tegen Rita's zin door Jaap 's morgens om half zeven los gelaten - haalde niks uit.
Het echtelijk verband staat nu eerlijk gezegd ook nog 'ns onder spanning.
Dat krijg je van eenzijdig vreemde verschijnselen! Maar wij van Tempo-Team zijn de beroerdsten niet en monteren ze op. Doen er alles aan de boel bij elkaar te houden!

Rita kwam ermee op donderdag 06/06/2013 bij een spreekbeurt van stadsbioloog Remco Daalder.** Niet bij familie of ons buren terwijl de verstandhouding toch prima was. "Zwijgen kon gewoon niet meer" zegt Rita (die zelf regelmatig 'golfbaddert' in het nabije Mirandabad).
Toen Daalder vertelde van het touw tussen de bomen over de Europaboulevard brak ze. Dat hebben ze gehangen voor eekhoorns om het Amstelpark te bereiken. Die willen normaliter van top naar top. Verkiezen zo'n touw boven over de weg.

STRAKS worden ze hoog bejaagd door boommarters. Die rukken op vanuit de duinen. Zei Daalder. Maar op de grond worden ze NU gepakt door vossen. Vele vossen huizen in Amsterdam niet dichtbij mensen. Ook niet in het Amsterdamse Bos. Waarom is onbekend. Dat vossen vooral schuw zijn en moeten blijven. Dat ze tam worden als mensen ze voeren waarna ze ons bijten.

Ongewenst intiem gedrag zou je zeggen. Daalder gaf grif toe dat Rita een voor biologen zéér bijzondere levenservaring had te delen. Nog meer toen zij Daalder vroeg of vossen kunnen zwemmen. De rekel had haar namelijk verteld dat hij van verre kwam. En de Amstel had over gezwommen om tot haar te komen.
"Ja" zei de bioloog,"dat kan zeer goed. Als-ie het zelf zegt helemaal. Ze zwemmen makkelijk zo'n zestig meter."

Stuff voor ons. Ik mag gastheer spelen. Openen, gasten de weg wijzen, bar bedienen, zelf spelen tussen de bedrijven door.
Zondagmiddag vanaf 14.00 kan iedereen komen pingpongen. Goedkoop. Open huis, tafel voor 15 euro hele middag! Help die rekel over de tong gaan.

Of maandagochtend Vanaf 10.00 uur spelen dan vooral 65-plussers naast andere maandagklanten. Vrije inloop.
Echte sensatiebakken lurken aan de geurige koffie tegen 12 uur. U kent ze die oudjes! Daar kun je horen hoe vroeger de hazen liepen. Kom erbij.

* Rita en Jaap zijn op verzoek schuilnamen.

** Buitenveldertse ochtend OBA 6 juni 11.00. Spreker Remco Daalder
ecologisch stadsbioloog Amsterdam.


Zie ook: http://www.ttv-tempoteam.nl/web/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 8 juni 2013


Geplaatst in de categorie: biologie

4.7 met 3 stemmen 237Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)