Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gek doen, sportief lijken

Het lijkt wel alsof we met z’n allen steeds sportiever worden. Nou ja, het gaat hier nu even niet over het gewone rondjeslopen, een stukje fietsen of wandelen, of andere echte sportprestaties. Nee de mensen die zich tegenwoordig sportief noemen willen vooral gek zijn. Die vinden het leuk om vijf keer achter elkaar een berg op te fietsen, dan meteen weer naar beneden te razen en met het tempo van een senior achter een rollator nog een zesde keer boven te komen. De organisatoren kijken tevreden naar al die verklede dwazen en wrijven in hun handen.

Want volgens de aloude wet Krankzinnigheid=Publiciteit is succes verzekerd en dus ook de inkomsten en het levensonderhoud van de organisatoren. Maar liefst vijfentwintig miljoen ploeterden de fietsers van Alpe d'HuZes bij elkaar. Ook niet slecht: vijf en een half miljoen euro kwam van de mensen die met een team vanuit Parijs en Hamburg naar Rotterdam renden. In september gaan hardlopers weer vrijwillig klauteren en waden door blubberzooi.

En bij de Zwarte Cross van 26 tot en met 28 juli gaan 450 mensen naakt rondrennen. Doen ze daar als demonstratie in plaats van een goed doel, maar dat komt op hetzelfde neer. Het gaat gewoon allemaal om de lol dat is duidelijk.

Helemaal goed hoor, ze doen maar. Ik kijk liever naar de opbrengst. Want hier lokt een lucratief leven. Niemand controleert tenslotte wat er met al dat geld gebeurt, dus een paar honderd duizend of een miljoentje minder, dat lijkt me geen probleem. Dat is dan voor mij; de zwetende, hardwerkende organisator.

Alleen nog even een evenement verzinnen. Heb ik al wel een paar ideeën voor klaar liggen, maar die moeten nog wat uitgewerkt worden. En hé, ik ga natuurlijk niet mijn inkomstenbron zomaar weggeven. Toch zou het wel eens kunnen zijn dat er in 2014 in een klap drie nieuwe knotsgekke sportieve evenementen op de kalender staan onder het motto: gek doen is belangrijker dan winnen.

Wie mee wil doen kan zich nu aanmelden als mede-organisator. Een zakcentje zit er wel in denk ik.

Schrijver: Rob Chevallier, 10 juni 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 7 stemmen 209Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)