Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rentmeester of dienaar Mammon?

Je kunt er echt van alles mee doen. Naarmate je meer hebt meer. Maar niet alles ruikt even goed. Het kan flink stinken. Hoewel menigeen die het voor het oprapen had beweert dat het juist niet onwel riekt. En dan moet je op je tellen passen. Het neigt zelf zoekend te zijn en de duivel schijt het op dezelfde hoop. Of is dat de kift. Op veilingen zie je nog steeds dat gereed scherp dingt. Je kunt er prima mee gooien maar naar kwade soortgenoten kun je beter mijden.

Wie het met een hamer breekt daarentegen heet verkwistend. Dan oogt de worp boven de balk. Geen probleem zolang je d’r in zwemt en het stroomt als water. Zonder diploma kun je het beter terughalen.
Sommigen schudden het van de boom. Is die boom van de buurman kun je er mooi weer mee spelen. Anderen daarentegen zaaien het. Wie d’r daarentegen op gaat zitten maakt zich meestal reeds niet populair.

Brandt het in je zak en glijdt het door je vingers? Alle deuren vallen gewoon vanzelf als het ware open! Het kan zuur binnenhalen zijn maar vanuit de helikopter zeg je: laat rollen.
Rond is het allang niet meer maar je kunt er nog steeds eieren voor kiezen. Vaak ook aan te raden! Afstandelijke - wellicht wijsgerig aangelegde - types cultiveren het idee dat het als dienaar prima maar als meester niet functioneert.

Kortom geld is vanuit allerhande gebruiken sinds lang goed voor vele zienswijzen en beeldspraken. Niet echter in de betekenis die het sinds de crisis krijgt: product. Gisteren weer Wijffels, oud-bankdirecteur. Hij wil ‘Ingewikkelde geldproducten in standaardversie’. Om ze voor ons begrijpelijker te maken.

Terwijl geld is was en wordt nooit product. Omdat er geen waarde aan ontwikkelbaar of toegevoegd kan worden. Geld dient om waarde uit te drukken, communicabel te maken. Voor de handel, de verkoop. De enige productwaarde zit bij de productie. Betrokkenen zoals ontwerper en drukker worden voor hun waardetoevoeging in geld beloond.

Slechts een minimale fractie van de echte de maatschappelijke nominale waarde. De centrale banken en de Europese Centrale Bank (ECB) bepalen de jaarlijkse productie van de euro’s ter vervanging van bankbiljetten en behoefte aan contant geld. Gedrukt op zuiver katoenpapier, dat speciaal knispert. Met echtheidskenmerken, zoals watermerken en in het papier verwerkte draden. Deel van het papier zelf.

Na Wijffels kwam meteen Nout Wellink in beeld. Bij Knevel&Van den Brink. Wijffels zou overdrijven, demagogisch zijn. We moeten nuanceren zei de oud-directeur van De Nederlandse Bank. Die Wellink is misschien wel de grootste glibber van het poldermodel. Zelf verantwoordelijk voor het oprekken van allerlei kredietvormen. Bij dat EO-koppel zei hij gisteravond: “Een van de nieuwe geldproducten was niet aflossen”.

Weer verantwoordt Nout niet de toename van door hem jarenlang goedgekeurde ongedekte kredietvormen. Nee hij zet het weg als een toevallig niet markt-proof product. Falende gloeilampen. Terwijl hij geacht werd geldstromen onze staatshuishoudelijke processen te doen faciliteren. Door ze te sturen. Volgens diezelfde Wellink mocht 26 maart 1011 zelfs nog niet getoornd worden aan de hypotheekrenteaftrek.

CDA-er Wellink die Balkenende en Verhagen steeds gesteund heeft. Om met handhaving hypotheekrenteaftrek als hoofdleus verkiezingen te winnen.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 29 juni 2013


Geplaatst in de categorie: geld

4.7 met 3 stemmen 188Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)