Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Roze

Elke meerdaags evenement kent tegenwoordig een roze dag.
De Tilburgse kermis heeft de roze maandag.
De Nijmeegse vierdaagse de roze woensdag.
Amsterdam heeft de roze filmdagen. En Alkmaar heeft zelfs een hele roze week.
Utrecht heeft maar één roze zaterdag en telt dus niet mee als meerdaags evenement.
Roze is de kleur van de andere medemens. En als het roze heet, dan is het ook overal roze. Dan zal iedereen het weten ook!

Bij de Albert Heijn kan ik inmiddels niet meer naar roze koeken kijken zonder er leren doorkijktanga’s bij te denken. (grappig; ik krijg van Word niet eens een rood kringeltje onder ‘doorkijktanga’s’…) (Onder ‘kringeltje’ weer wél trouwens…)

Roze is hip. Roze mag. En je zou zomaar het idee kunnen krijgen dat het goed gaat met de homoseksuelen, transgenders en bi-seksuelen in ons land. Maar schijn bedriegt. De homohaat neemt toe en velen durven ’s nachts niet meer alleen over straat, laat staan hand in hand. In de rest van Europa is het nog erger. Vraag Wilfred de Bruijn er maar eens naar.

Maar er kleeft iets ongemakkelijks aan al die roze-heid. Het is Disney geworden. Aapjes kijken in een roze dierentuin. Want wat is nou leuk voor de media om in beeld te brengen: De extravagante, extreme gevallen. Gespierde torso’s ingevet met olijfolie eerste persing. Een half blote kont waar een plastic banaan uitsteekt. Tongen met piercings die elkaar boven een herenkruis aflikken. Moet dat nou? Nee, het moet niet. Het kan. En daarom is het.
En daar moeten, sorry, kunnen we trots op zijn.

Ik zit aardig aan m’n taks en ik weet dat ik niet de enige ben. Ik word nou eenmaal niet graag geconfronteerd met kale mannen met een snor die gekleed in een zakdoekje op een boot op YMCA staan te dansen. Dan smaakt mijn avondeten minder lekker.

Veel is roze tegenwoordig. Komt nog bij dat de televisie beheerst wordt door homo’s die zich werkelijk allemaal bedienen van hetzelfde vileine toontje. Het begint te lijken op uitlokken.

Natuurlijk kan ik een blokje omlopen. Ik kan de tv uitzetten en de krant uit het zicht leggen. Maar dan is het net of ik me afzet tegen al datgene waar roze voor staat en dat wil ik juist niet. Graag wil ik pleiten voor meer acceptatie maar tegelijk voor minder roze. En voor een normale berichtgeving. Met normale, gezellige, goedgeklede homo’s, lesbo’s, transgenders en bi’s.
En mijn rijbewijs wil ik ook in een andere kleur.

Schrijver: Marcel Harmsen, 2 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: moraal

4.0 met 4 stemmen 236Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)