Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eindelijk rust

Sire,

Uw laatste dag vandaag. Dat werd tijd. Niet dat we op uw zoon zitten te wachten. De stijve hark.

Waarop we dan wel zitten te wachten, zie ik u denken met uw bedenkelijke blik, al wordt u gewoon een dagje ouder. Op ons geld, Sire. Al die jaren hebben we u rijkelijk betaald, hebt u jachten gekocht, buitenverblijven in Frankrijk en Italië, de pedicure vergoed die de voeten van uw vrouw scrubde, de Thaise die uw kroonluchters elke maandag en dinsdag afstofte, de tuinmannen die uw buxussen snoeiden met de precisie van een Zwitserse horlogemaker. Om nog te zwijgen van al uw adviseurs zonder dewelke u nog minder van uw land wist dan, ja, dan wie eigenlijk? Het is geen groot verlies u te verliezen, en toch loopt u met drie bodyguards rond u.

Ik vind dat we iets terugverdienen. Wij hebben u als trouwe Belgen elk jaar enkele miljoenen gegeven, het wordt tijd dat we iets terugkrijgen. Wat dacht u van elke maand 15 euro per onderdaan? Al was het maar om een wafel te kunnen gaan eten met vrouw en kind. Na een bezoek aan het museum waarvan u het lintje hebt doorgeknipt.

Wat heeft u eigenlijk in die 20 jaar gedaan? Elke keer er een regering moest gevormd worden, zat u op het dek van uw boot of in de tuin van uw Corsicaans buitenverblijf een cocktail te drinken. Van ons geld.

Vergis u niet als u vandaag een massa mensen met de Belgische vlag ziet zwaaien. En ook niet als u ’s avonds naar het journaal kijkt en de interviews ziet met de mensen achter de dranghekkens. Dat onverstaanbaar gebrabbel is niet omdat ze dronken zijn. En dat plastieken bekertje geel vocht is geen bier waar al te lang niet van gedronken is. Het zijn mentaal gehandicapten. Die van hun begeleider een bekertje gekregen hebben om in te plassen, zodat hij niet elke keer mee moest naar een openbaar toilet om nadien zijn plaats op de eerste rij kwijt te zijn. Zwakzinnigen en toeristen, ziedaar uw publiek, Sire. Ze weten geen van beiden wat er precies aan de hand is. Maar dat doet er niet toe, er gebeurt iets en het is gratis. De bruine vlekken op de vlaggen waar ze mee zwaaien, is niet van de lange tocht over weiden en velden. Ik moet niet meer zeggen. U begrijpt het onderhand wel. Het is voor iedereen een lange dag.

Eigenlijk wil ik uw geld niet. Maar zo’n zwakzinnige die op het einde van de dag de inhoud van zijn bekertje over u uitkieperde, dat zou wel wat geweest zijn. Waarop u na de eerste schok had gezegd: ‘Die smaak komt me bekend voor. Heineken?’

Schrijver: Johan De Smet, 21 juli 2013


Geplaatst in de categorie: koningshuis

4.3 met 6 stemmen 278Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 juli 2013
Nee, eerder 'Delirium Tremens' of 'La Chouffe' in het beste geval!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
21 juli 2013
Komische en vlijmscherpe aanval op het Belgische koningshuis, dat inmiddels koning Filip op de troon heeft gezet. Ze moeten het wel met hem doen. Samen met koningin Mathilde, die wel geliefd is. Dat zie je ook in Nederland, frisse import als Maxima, die ook zo'n (een beetje?) domme man heeft. Het volksbedrog en de hebzucht straalt er vanaf. Hoe kan Karel toch zo'n uitgestreken en verzuurd smoelwerk hebben, terwijl hij in extreme luxe heeft gebaad? En dan dat quasi-albegrijpend kijken, een maskerade-spel om zijn diefstal te camoufleren. Gefeliciteerd met geflipte Flipje, die weer andere trucs dan Albert zal vertonen, alles om hun overdreven manier van leven in stand te houden. Albert zei dat de Belgen hun hoge levensstandaard op niveau moeten houden, maar hij bedoelde natuurlijk indirect de krankzinnigheid van het koningshuis. Net zo over het paard getild als popsterren en voetballers. Als je inplaats van 'Heineken' 'Duvel' had geschreven, had je ook een mooi punt gemaakt. Beschouw ze ook maar als zielige circusdieren, die overal hun imbeciele, goedkope, overbodige kunstjes moeten doen om de kas te spekken, die al eeuwen uitpuilt van het geld. Filip Dagobert Duck. Hoogst merkwaardig dat Filip geen koninklijke gasten uit andere landen heeft uitgenodigd. Is hij zo chauvinistisch? Is zijn afgeven op het Vlaams Belang wel zuivere koffie? Is hij te gierig? Te egoïstisch? Of ziet hij bij voorbaat al in dat zijn koningschap een farce is en wil hij het daarom niet met andere volksbedriegers delen? Hebben koningen afgezien van hun koningsrollen überhaupt een sociaal geweten richting hun volkeren? Daar kunnen we ons per definitie niet meer blind op staren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)