Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Harry ontmoette Stephen

Ongehoord veelzijdig humorist, acteur, journalist, academicus, ontdekkingsreiziger, cabaretier, tv-presentator, bestseller. Stephen Fry. Volumineus. Manisch depressief, om treurig van te worden zo erg. Zéér entertainend, intellectueel én gay. Volgens vriendin Emma Thomson wel 90%.

Gebruikt honderd woorden waar tien volstaan. Omdat hij taal zo lief heeft. Aandoenlijk schuchter oog knipperend kan hij je van het scherm aankijken om even later uitbundig te laten lachen. Nooit tot zelden plat. Vormde in zijn studietijd reeds een gerenommeerd duo met Hugh Laurie – nu beter bekend als House. Ook al zo’n alleskunner. Jaren tachtig bij de Cambridge University Footlights Dramatic Club. Carrière van een linkse selfmade man waar je u tegen zegt. Nee zeker nooit linkse hond.

Iedereen dacht: gecompliceerde figuur maar vooral typisch Engels. Fry’s achtergrond ligt echter toch effen gecompliceerder. Zijn grootvader Martin Newman moederskant heette eigenlijk Neumann, joodse familie in Šurany, Slowakije. Hij vestigde zich in 1927 met vrouw de Weens-joodse Rosa Braun in Bury St Edmunds. Aangetrokken als suikerbietenspecialist. Hun beider families zijn vrijwel weggevaagd door de nazi’s.

Stephen Fry noemt dat in zijn open brief aan David Cameron. Normaliter tegenstander nu niet. Hij vraagt daarin de Olympische Winterspelen in Rusland te boycotten. Opdat we Poetin niet zijn gang laten gaan als Hitler. Bij de Spelen in Berlijjn 1936.

'Poetin doet met de homo's wat Hitler met de Joden deed' schreef hij.
Een wet echter die verbiedt propaganda te maken voor homoseksualiteit is niet onmiddellijk oproep tot genocide. Hoe kwalijk hypocriet ook, het is zaak niet teveel op één hoop te gooien. In de politiek.

Of dienen we Fry’s politieke gedrag kwalitatief anders te beoordelen? Daar zijn indicaties voor. Hij werd in Nederland wereldberoemd als Onno Quist alias Jan Hein Donner. Voor de verfilming van De Ontdekking van de Hemel door H. Mulisch. Harry Mulisch haalde meteen superieure inleving en bespeling uit Fry’s vertolking. Dat kwam omdat Fry ook wel eens iets aan literatuur gedaan had. Naar hij had gehoord. Kunstenaars hebben aparte sensitiviteit - ook voor grote verbanden volgens Mulisch. Zij komen tot bredere gevolgtrekkingen op langere termijn dan wij omdat en naarmate zij zich hoger ontwikkelen.

Men kan dus de Open Letter plaatsen als grote stap voorwaarts van wereldkunstenaar Stephen Fry. Waarbij hij naar Olympische hoogten reikt à la Mulisch. Terwijl wij eenvoudige stervelingen over details beter zwijgen kunnen. Fidel Castro moest je niet met burgermansoog bekijken en de onderdrukking van homo’s op dat eiland als irrelevant omdat Mulisch dat zo zag.
Dat kan - maar het hoeft natuurlijk niet. Mulisch geeft ons deze mogelijkheid. Waarvoor wij hem danken.

Maar ik denk dat Fry ongelooflijk woest was. En terecht. Dat liep zodanig de kieren uit dat wij hem niet in alles letterlijk hoeven te volgen. Om toch respect te verdienen.


Zie ook: http://www.reddit.com/r/w...stephen_fry_writes_an_open_let

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 10 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: woede

3.2 met 6 stemmen 212Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)