Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De bril van Tony

Tony was een slimme collega. Echt eentje van het type snelle jongen, trendhopper, nerd en gadgetfreak. Hij zag er onopvallend uit, niet te groot niet te klein, niet te dik, niet te smal. Als ik hem nu tegen zou komen, een jaar of tien nadat hij een andere baan kreeg, zou ik hem misschien niet meer herkennen.

Op het werk, als collega dus, kon je niet om Tony heen. Als ik hem weer eens belde over een probleem met mijn computer, nam hij altijd op. Meestal was-ie er dan binnen een paar minuten. Tony was nogal druk en snel, een beetje een ADHD-type. In de gang hoorde je hem al aan komen en dan wist je dat je direct plaats moest maken voor hem. Hij had er nooit moeite mee om op die warme stoel te gaan zitten. En terwijl hij met cijfers en letters in mijn computer goochelde, ratelde hij aan een stuk door. Dan hoorde je in een paar minuten wat de belangrijkste trends waren in computerland. Je kreeg handige tips, je kende de nieuwste nuttige websites en je wist ook een hoop over games. Want Tony was een beetje verslaafd aan het spelen van computerspellen.

In de beginjaren van het internet daagde hij mij een keer uit. Ik had hem verteld dat ik op zoek was naar een oplossing voor een ingewikkeld probleem en hij verzekerde dat hij die oplossing binnen een minuut zou vinden. Dat lukte hem inderdaad, omdat hij waarschijnlijk als eerste collega de Google-site gebruikte.

Ik heb geen contact meer met Tony, maar ik weet wel een heleboel over hem. Toen hij vertrok voorspelde hij al dat ik alles over hem zou weten te vinden op internet, en ook dat had hij weer goed gezien. Nu ben ik niet zo´n nieuwsgierig type, maar afgelopen week heb ik Tony toch eens opgezocht.
Het gaat goed met hem, zag ik. Hij werkt nog steeds in computerland, bij een kanjer van een commercieel bedrijf, dus ik neem aan dat hij behoorlijk wat geld verdient.
Maar de foto van hem was nogal raar. Hij draagt tegenwoordig een heel bizarre bril, maar dat gaat het helemaal worden volgens hem. Met die Google-bril kun je alles, zegt-ie in een filmpje. Bellen, internetten, foto’s maken van alles en iedereen en natuurlijk ook gamen.

Die idiote bril heeft in ieder geval een voordeel voor mij. Als ik Tony nu op straat tegen zou komen, zou ik hem zeker herkennen met dat gekke ding op zijn kop. Maar wat staat mij te wachten over een jaar of zo? Verschrikkelijk, ik moet er niet aan denken dat we dan allemaal met zo´n bril over straat lopen.

Schrijver: Rob Chevallier, 2 september 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 5 stemmen 148Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)