Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Spannende wedstrijd

Wielerkenners weten het al lang, maar dit jaar werd het weer bevestigd. De Tour de France is een van de saaiste sportieve evenementen. De Fransen mogen nog steeds denken dat zij beschikken over de zwaarste en spectaculairste wielerkoers, maar ze hebben het mis.

Want in Frankrijk kijken we op zomermiddagen naar een groep veelkleurige mannen die over eindeloze wegen fietsen langs dromerige dorpjes. Pas aan het einde van die middag gebeurt er iets: dan gaan die mannen wat harder rijden, om tenslotte in een sprint de zege te betwisten.

Heel even lijkt het spannend te worden als de eerste bergen opdoemen. Maar dan blijkt meestal dat een van de mannen zich een heel stuk serieuzer voorbereid heeft dan de anderen. Hij heeft zijn hele leven afgestemd op het winnen van de Tour. En dat lukt dan vaak ook: de man komt op de eerste berg als eerste boven en kan op de andere bergen rustig achter de anderen aan fietsen. Kortom de Tour is voorspelbaar en saai.

Nee dan de Ronde van Italië en die van Spanje. Daar vinden de organisatoren elke dag een mooi plekje voor de eindstreep. Heel steile bergen, straten die in een dorp plotseling omhoog lopen, moeilijke bochten enz. Sprinters hebben weinig kans en er zijn minstens twee of drie mannen die zich richten op de eindzege. Tot op de laatste dag is het verschil tussen nummer een en twee een handvol seconden.

Niks geen saaie middagen: spanning in de wedstrijd en mooie Italiaanse en Spaanse plekjes: die wedstrijden verdienen meer aandacht dan de Tour.

Schrijver: Rob Chevallier, 16 september 2013


Geplaatst in de categorie: sport

4.5 met 2 stemmen 147Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)