Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Onvrijwillig vrijwillig

De trein reed naar Groningen. In Zwolle stapte een wat luidruchtige jongen in: ‘Ik ben jarig,’ riep hij, ‘jullie moeten zingen!’ De trein was wat vertraagd. De mensen waren moe van de lange dag en het was al bijna half een. De reizigers verlangden naar een bed en de meesten wilden niets liever dan de ogen sluiten en doen alsof ze sliepen, terwijl de trein naar het donkere Drentse landschap bewoog.

Maar toch werd er gezongen. Aarzelend begon iemand met ‘Lang zal die leven’. Een paar mensen vielen bij en de jarige jongeman reageerde verheugd en zwaaide als een dirigent met Parkinson om de van de lange dag vermoeide zangers tot enig enthousiasme aan te manen voor deze vreemdeling. ‘Jelmer!, hielp hij zijn onvrijwillige vrijwilligers nog toen de zangers zochten naar wie zo lang zou moeten leven. Lang zal Jelmer leven, in de gloria. Zelden klonk het woord gloria zo weinig glorieus.

Ik kwam van een discussie over Burger 3.0 van de KNAW. Daar werd gesproken hoe dat nu moet met een samenleving waarin de overheid oproept dat wij allerlei overheidstaken vrijwillig gaan overnemen. We zouden er gelukkiger van worden, maar, zo werd mij bij die discussie wel duidelijk, we moeten ons afvragen of iedereen wel vrijwillig vrijwilliger wordt. Als de overheid ons dwingt om voor onze ouders te zorgen, of voor de buurman, of het straatje aan te vegen, hoe democratisch is dat? En hoe weten we zeker dat iedereen nog evenveel of tenminste de minimale zorg krijgt?

Maar deze Jelmer voegde er een dimensie aan toe: wie zal de onvrijwillige vrijwilligers in beweging zetten. Wie zal roepen: jullie moeten zingen! Jullie moeten zorgen! Wie zal op tijd zien waar de gaten in de verzorgingsstaat vallen en ervoor zorgen dat de participatiesamenleving die gaat opvullen. Wie zal ervoor zorgen dat de door overmatige bureaucratie uitgemergelde zorgwerker door een enthousiaste vrijwilliger wordt vervangen. En wie voorkomt dat deze enthousiaste vrijwilliger niet verandert in een overwerkte en chagrijnige onvrijwillige vrijwilliger?

Jelmer in ieder geval niet. Die is uitgestapt in Beilen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 3 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 6 stemmen 157Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
10 oktober 2013
Email:
moi636yahoo.com
Gemeenten en regering proberen een nieuwe dimensie aan het woord vrijwilliger te geven. Mooi verwoord, de column.
Naam:
J.de Groot
Datum:
3 oktober 2013
Als Groningen door een aardbeving van de kaart verdwijnt is deze site ook verzwoenden, denk ik!
GRONINGEN: heel goed vertegenwoordigd hier.
Nee, nee,...niks mis mee hoor!
In tegendeel, leuke mensen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)