Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zwarte pietluttigheid

Als het maar gezond is...ze moet nog minimaal honderd jaar mee, weet U. Veel beter, zo'n kind kan de was doen. Begint het gedonder nu al...Sinterklaas, wie kent hem niet? En geheid een Zwarte Pietlut; kan nog geen pleziertje lijden, dus geen feestjes voor het kleine grut. Omdat er nauwelijks nog iets te genieten valt, flauw vergeten waar dat toch aan ligt...met je Roots, wij zwarten. Staan voor aap. Slaafs aan mierenneuken, eindeloos geklier, wroeten in godmagwetenwat rot het ook...want wie zoet is, dijt uit tot lekkers is anders maar een vet eigen leven gaan leiden. Wie stout is, krijgt met terugwerkende kracht de zak, zeg maar dag met je handje tegen pepernoten, want suiker. ..

Feest? Game over. Hohoho! Zo dik mag niemand zich vermaken, geen chips in huis om te kraken. Dus zetten wij U af; opgezout met die arremoeiege rendieren. Al bijna door de hoeven gezakt, slaat het kinderhart weer op hol. Overal sokken die slingeren, bol van zoethoudertjes, de faalwitgewassen bontjes, wat op het randje... ligt, daar ruimschoots een dikke pens uitgestald. Fijne vleesch noch visch ware het niet, lieve kindjes van de wetenschap, dat die hele zielige en zalige Kerstdagen op z'n vroegst gezegd niet van deze tijd zijn en dus met man en vrouw uit alle macht in rehab geflikkerd.

Eet zoals het hoort en zeg U tegen een bord vol, genoeg over Flappie. Voor een jonkie van geest is hamsteren uit den boze. Oog van opa's kant, ziet nog kinds zat om op de kleintjes te blijven letten. Zo goed opgevoerd zie je niet veel meer, maar dit is zijn ouwe dag. Sinterklaasje, daag daag Zwarte Piet en waar doen ze het toch van? Slepen er zakken vol gratis stuff uit, geboekt als snoepreisjes, een dikke slee onder den kont en hoppa! Hij een paardje, wat personeel erbij.

Met poppen spelen is zó voodoo, child en zie de maan schijnt door de bomen, geen bos meer te zien...geknipt voor de trutse kat, dus kijk eens wat vaker in de spiegel wat er nou weer boven je bed hangt. Een afgekapt oer-Hollands gevoel brokkelt steeds sneller af, het mag de pret niet drukken of gansch het land maakt zich meester van het misverstand kinderen gekortwiekt te houden, alsof het om een huisdier gaat. Opgegroeid met full-time werkende ouders, maar aan de afwas met vijf jaar? Kom zeg.
Op mijn vijfde speelde ik het liefst met mijn poppenhuis. Maar nooit getrouwd, geen kinderen en by the way; zelfs geen rijbewijs.
Hoe rolbevestigend is dat dan? Semi-feministisch gekleuter over speelgoed, nog even en het is weer tiet...mag lang haar weer niet. Aanzwellend geloei, ga fikkie stoken van je bh tot het hysterisch voor de vorm weer een punt heeft om uit te melken. Boeh.

Schrijver: Monique Methorst, 9 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: kinderen

3.9 met 10 stemmen 254Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
mvdrwal@kpnmail.nl
Datum:
10 oktober 2013
Email:
mvdrwalkpnmail.nl
Of je wil of niet, de schrijfstijl is zo leuk, voor ieder wat uit de zak. Goed gedaan, lees 2 of 3 keer
dan proef je de kwaliteit.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)