Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Heeft u al stelling genomen?

Als over twee jaar het Sinterklaasfeest ondergronds is gegaan dan is het wel belangrijk om te weten of je moet applaudisseren als er weer een politie-inval is geweest in een bedompte provinciekelder waarbij zestig illegaal tot Zwarte Piet geschminkte, racistische Sinterklaasliedjes zingende blanke Nederlanders worden opgepakt.
Je moet wel weten of je straks stiekem op je binnenplaats, balkon of toilet op vijf december de rode Sinterklaasvlag uithangt als aandenken aan en stil protest tegen het afgeschafte volksfeest dat onder druk van een inheemse lobby van onze nationale feestkalender is geschrapt.

Either you’re with us, or you’re with the enemy. Hier parafraseerde George W. Bush Jezus van Nazareth. Het is goed of fout, het is zwart of wit. Je hoort bij ons of je hoort bij de ander. Een grijs gebied bestaat er niet. Dus nogmaals: Heeft u al stelling genomen?

Natuurlijk is ons Sinterklaasfeest een racistisch feest. Een blanke heilige als baas van een groep wilde donkeren. Het is niet racistisch bedoeld, maar het ís het wel.
Maar daar gaat het niet om; het gaat erom hoe we ermee omgaan. Niet iedereen kan dat op een goeie manier.

De cowboy en de Indiaan. Vraag aan een kind wie er goed is en wie slecht en het zal antwoorden: De cowboy is goed, de Indiaan is slecht. Stel de vraag over Sinterklaas en Zwarte Piet en ik ben benieuwd wat er gebeurt. Maar óf/of-vragen zijn link. Het dwingt je tot een keuze. Ook als die eigenlijk niet te maken is omdat er een groot grijs gebied bestaat.

Johnny Cash zong ooit een lied met de titel: A boy named Sue. Een vader noemt zijn zoon bij de geboorte Sue om hem weerbaar te maken. Uiteindelijk slaat Sue zijn vader in elkaar.

Laten we dat met het Sinterklaasfeest ook zo doen. Gewoon door blijven vieren. De kwetsbaren en de onderdrukten worden elk jaar weerbaarder, de discussie laait telkens hoger op totdat het genoeg is. En dan worden alle Sinterklaasvierders massaal in elkaar geslagen. Heel Amerikaans dus heel verantwoord.

En nu voor de laatste keer: heeft u al stelling genomen?

Schrijver: Marcel Harmsen, 25 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 3 stemmen 445Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)