Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Liberaal?

Om een honderdtal ‘jihadisten’ te achterhalen wil minister Opstelten de reisgegevens van miljoenen Nederlanders opslaan in een buitengewoon grote database. Elke reis van een Nederlander is daarmee bij voorbaat verdacht.
De minister van Veiligheid en Justitie heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat hij de mogelijkheden om reisgegevens te gebruiken wil uitbreiden en het gebruik van reisgegevens nationaal mogelijk wil maken.
In de brief schrijft de minister dat Nederlandse jihadisten vaak naar brandhaarden in de wereld reizen via andere luchthavens dan Schiphol en dat het daarom van belang is elke reis van iedereen naar welke bestemming dan ook vanuit Nederland op te slaan.

In de Europese Unie is terecht grote weerstand tegen het uitwisselen van gegevens over de reisbewegingen van elke burger. Het Europees Parlement wees het uitwisselen van die gegevens daarom binnen de EU af. De Europese Commissie heeft dat gedelegeerd aan de nationale overheden. Volgens Opstelten heeft Nederland van de Europese Commissie hiervoor geld gekregen.

De uitwerking van het idee van de minister is nog onbekend. Een nadere uitleg komt, als Opstelten een tweede brief naar de Tweede Kamer stuurt.

In een vrij land moeten we kunnen reizen zonder dat de Overheid daar een register van bijhoudt.
Het argument dat we de reisbewegingen van potentiële jihadisten moeten bijhouden lijkt mij irrelevant en disproportioneel.
Het gevaar lopen de jihadisten zelf bij hun pogingen elders regeringen te helpen of omver te helpen werpen. De vraag is zelfs of dat verboden is of moet worden of dat we die (zelf)opofferende acties moeten toejuichen. Het is nog niet zo lang geleden dat Nederlandse militairen werden toegejuicht als ze in Korea de toenmalige regering een handje hadden geholpen.

Een liberale minister zou de alsmaar groeiende grip van de staat op de burgers niet nog eens moeten willen versterken. Hij zou integendeel pal moeten staan achter de vrijheden van de individuele burger.
Wat mij betreft wordt er met de plannen van deze VVD-minister korte metten gemaakt.

Schrijver: Dagschrijver, 13 november 2013


Geplaatst in de categorie: reizen

4.2 met 4 stemmen 164Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)