Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Toezicht

Toezicht op woningbouwcorporaties moet beter betaald worden. Dat staat in de krant. Er zijn mensen die toezicht zien als een erebaantje, maar langzamerhand komt men er achter dat als je mensen voor een hongerloon laat werken, een minimumloon, zij niet veel kwaliteit leveren.

Dat minimumloon is overigens een minimummaandloon dat toezichthouders voor een dag werk krijgen. Het is dus eigenlijk dertig maal het minimumloon. Je zou voor hetzelfde geld dertig minimumloners aan het werk kunnen zetten.

Ik denk dat het falend toezicht niet komt door de slechte betaling. Het is een technisch probleem. Niemand kan een woningbouwcorporatie in zijn eentje controleren of met een vijfhoofdige commissie. Als je de toezichthouders meer gaat betalen, zullen dezelfde mensen het doen. Zij zullen het in dezelfde tijd doen en dezelfde resultaten behalen: falen. Twee maal minimummaandloon voor een dag werk levert niet meer kwaliteit. Hoogstens meer bluf.

Een tweede mogelijkheid om toezichthouders beter te laten toezien is hen aansprakelijk te stellen voor falend toezicht. Dat is ook redelijk onzinnig. Dat leidt er immers toe dat iemand met verstand van zaken wel twee keer uitkijkt, dat hij een baan aanneemt die wel flink veel status oplevert, maar ook nog het risico meebrengt dat je vierkant failliet gaat. Als je beide maatregelen neemt, krijg je dus gelukszoekers, Las Vegasgangers, die voor meer geld dan ze ooit hadden durven dromen, het risico nemen.

Het antwoord voor beter toezicht is niet meer geld voor de toezichthouder en niet een hogere aansprakelijkheid voor de toezichthouder, maar meer toezichthouders. Een legertje toezichthouders dat constant in de boeken meekijkt, dat is pas effectief.
Want waarom gaat het nu fout met de woningbouwcorporaties en al de lange jaren dat een clubje grijze ambtenaren constant mee keek niet?

Schrijver: Jan R. Lønsing, 21 november 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 1 stemmen 156Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)