Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dwaas idealisme

Jongeren dromen altijd van een betere wereld. Dat is hun taak. In tegenstelling tot alle diersoorten die proberen te overleven op de wijze waarop de ouderen dat deden, heeft de mensheid jongeren die zich een plek in de samenleving proberen te veroveren door hun visie op de betere wereld uit te dragen en er naar te handelen. Dat leidt tot veranderingen.

En soms tot verbeteringen.

Maar ook tot oorlogen.

Vroeger heette die betere wereld communistisch. Jongeren uit Nederland, België en Frankrijk, maar ook vanuit de Verenigde Staten trokken naar Spanje om er het communisme te vestigen. Daarbij kregen ze hulp van een van de grote dictators van die tijd, Stalin, en werden ze bestreden door die andere grote dictator, Hitler. Maar ze deden het uit idealisme. Ze deden het in een geloof dat de strijd naar een betere wereld zou leiden.

Onze Nederlandse overheid had het er maar moeilijk mee. De idealisten werden gestraft voor het in dienst treden bij een vreemde mogendheid. Er werd gezocht naar nieuwe middelen om deze gevaarlijke jongeren beter in het gareel te krijgen. Onze overheid was maar wat bang dat ze zouden winnen van Franco, ook al hadden ze niet veel op met deze militaire leider.

Nu gaan jihadisten naar Syrië. Ik begrijp dat. Hun ideologie is precies die van de communisten van de vroege jaren dertig en hun dwaasheid is even groot. Natuurlijk is Assad een vreselijke man en zijn bewind gruwelijk, maar de islam is niet een betere meester dan het communisme zou zijn als dat in Spanje gewonnen had. De Nederlandse overheid heeft het er maar moeilijk mee. De idealisten werden gestraft voor het in dienst treden bij een vreemde mogendheid. Er wordt gezocht naar nieuwe middelen om deze gevaarlijke jongeren beter in het gareel te krijgen. Onze overheid is maar wat bang dat ze zullen winnen van Assad, ook al hebben ze niet veel op met deze president.

De geschiedenis herhaalt zich altijd anders.

Nu kijken we toch enigszins trots op de jongeren die in de jaren dertig als eersten de wapenen tegen Hitler opnamen in het verre, zuidelijke Spanje. Of we over zeventig jaar met evenveel liefde naar de jongeren van nu kijken, is maar de vraag. Maar een heel klein beetje begrip voor hun dwaze idealisme is misschien toch wel op zijn plaats.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 28 november 2013


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 1 stemmen 133Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)