Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waar voor ons geld

Eén ding blijkt duidelijk uit onze 555 actie voor de Filipijnen. Geen gesjoemel meer met onze zorgvuldig gedoneerde centen: we willen waar voor ons geld. De media doen hun uiterste best om ons gerust te stellen. We krijgen dagelijks beelden te zien van de puinhopen en we kijken naar talloze journalisten die op de meest armzalige plekken rondlopen om aan te wijzen waar het voedsel, het tentdak en de bouwstenen terecht komen. Zelfs het laden van de Nederlandse vliegtuigen plus het vertrek is op televisie te zien.

Logisch dat we duidelijkheid eisen. De recente schandalen rond Alpe d’Hu Zes en het Rode Kruis lijken het topje van een berg geld waarvan niemand de afmetingen kent. Want schandalen met Goede Doelen zijn er misschien al wel zo lang we geld aan een goed doel geven. Denk maar aan de fraude met het Foster Parents Plan. En de duizelingwekkende geldbedragen van grijpgrage topmanagers en politici….. daar kun je maar beter niet aan denken.

In tijden van crisis zijn we extra alert op graaiers, ook dat is logisch. Maar...hoe zit het dan bijvoorbeeld met onze treinkaartjes, onze zorgverzekering, onze huur, onze inkopen in de supermarkt? Weten we of we daarbij ook waar voor ons geld krijgen? Eisen we dat we alles te weten komen over de geldstroom die daar achter zit?
Nee, dat doen we vreemd genoeg niet. We morren wel eens als we met veel te veel mensen opgepropt in een kleine treincoupé staan, of als de benzineprijs wat te hard stijgt, maar daarmee houdt het eigenlijk op.
Het is hartverwarmend om te zien, die grootschalige ijver van journalisten in de Filipijnen. Maar als alles daar weer een beetje op orde is, dan graag een diepgaand onderzoek naar de gewone dagelijkse geldstroom waar we ook allemaal mee te maken hebben.

Schrijver: Rob Chevallier, 25 november 2013


Geplaatst in de categorie: geld

4.0 met 3 stemmen 189Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)