Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kieskleurigheid.

Het valt ook om den arme drommel niet mee. Dat komt hier aan moeders rok binnen vallen, nemen een loopje à la slave to the rhythm met de werkelijkheid, maar geef de zwarte prins op zijn witte stokpaard eens ongelijk en je hebt rap, als je niet zingen kan, het helemaal voor elkaar gekunsteld. Kijk, verongelijkt is al een kunst op zich natuurlijk..

zegt dat helemaal niets als we persé racistisch willen lezen, kom dan niet aan Marley, zijn muziek is van ons. Veertien jaar, ik kreeg een glas in mijn gezicht gedrukt omdat ik daar te blank voor was. Dat geeft wel een zwartgallig karakter aan jullie pijntjes die ieder jaar weer van zolder aangehaald moeten worden, nietwaar?

Neem eens een beslissing, wie zichzelf nu nog omschrijft als den buitenlander, is natuurlijk altijd van harte buitengesloten. Subtiel hoor, dat racisme...wie groeit er nou niet op tussen blank of zwart, maar tussen mensen. Het is niet nogal wat dit land herbergt aan getergde zielen, zoek de tien verschillen zelf maar uit en wat de buren wel niet zullen zeggen...geen idee, maar Nederlands is het niet.

Dus woorden als witte en blanke is geen racisme? Komt ie dan: krijg je daar nou zo'n enorme zwartjoekel van? Dan mag de hele wereld vallen over de belegen grapjes van doorgesnoven onnozelheid, natuurlijk is het racistisch. Net zoals het een sluipende vorm van racisme is om in dit land te wonen zonder de moeite te nemen volledig ingeburgerd te raken.

Misschien kan een kleur mij niet zoveel schelen, omdat het altijd zo zwart voor mijn vaders ogen zag. Geen woord, altijd al. Met één klap die trotse grijns onderuit gehaald, gewoon omdat hij naast me stond en het idee gaf alsof ik met da genikkerd had.

Ja, laten we vooral opnieuw die discussie over racisme aanjengelen. En maar gelijk flink blijven kankeren op alles wat U verder niet aanstaat. Want er komt nog geen greintje tolerantie, als U het mij vraagt. Dan ben ik hier de vreemdeling die verdwaald is zeker?

Schrijver: Monique Methorst, 27 november 2013


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.2 met 11 stemmen 238Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
28 november 2013
Aanvulling op mijn eerste reactie.

Mooi de tegenstellingen/gedachtewerelden in kaart gebracht.
Naam:
Monique H.
Datum:
27 november 2013
Email:
xmoniquex6hotmail.com
Goed zo! word al weer kwaad als ik het alleen maar lees..! Mooi geschreven (y)
Naam:
Jacob
Datum:
27 november 2013
Email:
tijsterblomlive.nl
''Net zoals het ... ingeburgerd te raken"
Die knalt er helemaal uit ...
Naam:
J.de Groot
Datum:
27 november 2013
Nee, jij bent Monique en dat is meer dan genoeg!
Knap weer neergezet.
Naam:
Fred
Datum:
27 november 2013
Mooi stukje Mo, ik voel mij ook steeds meer vreemdeling in eigen land...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)