Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het 6 december-effect

Kinderen met autisme, voor wie het Sinterklaasfeest sowieso al een hoop onrust, spanning en drukte geeft, hebben heel veel moeite met het feit dat Sinterklaas op 6 december zomaar verdwenen is. Eerst is er een hoop bombarie met en op de boot, vervolgens is het niet zeker of de pakjes wel op tijd bezorgd kunnen worden. Hoe loopt dit af? Soms heb ik het idee dat zelfs Dieuwertje Blok gelooft dat het dit jaar wel eens mis zou kunnen gaan. Er wordt door ouders, middenstand en media toegewerkt naar een enorm hoogtepunt; pakjesavond, en verdomd; je bent even afgeleid door de nieuwste Playstation en als je wakker wordt is die kerel weg. Foetsie. Verdwenen. Sinterklaas has left the building. Maar niemand heeft iets gezien. Gevolg; chaos in je hoofd.

Voor kinderen met autisme is dit bijna niet te verwerken. Iets wat er is kan niet zomaar verdwijnen. En waarom zou Sinterklaas ook? Hij is toch je vriend?
Maar wij, mensen zonder autisme (ik wilde al bijna schrijven ‘wij normale mensen’, maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op) kunnen ons dat maar moeilijk voorstellen. Toch kennen wij het probleem ook.

Is iets of iemand in één keer weg dan heet dat het 6 december-effect.
Het is het gevoel dat je hebt als je al je spaargeld hebt gestald bij Icesave en dan komt er het bericht: Uw geld is weg. Het 6 december-effect.
Het is het gevoel dat je hebt als je vader voor een onderzoek naar het ziekenhuis moet maar door het stilliggen een longaandoening krijgt en enkele dagen later in datzelfde ziekenhuis overlijdt. Het 6 december-effect.
Het is die relatie die plotseling wordt uitgemaakt via WhatsApp (wat is het toch een handig applicatie). Het 6 december-effect.

En kinderen met autisme hebben op 6 december al die gevoelens bij elkaar opgeteld. Moet het Sinterklaasjournaal dan een vertrekkende Sint laten zien op 6 december wat de patiëntenvereniging al zo lang wil?
Ik ben ertegen. Sinterklaas hoort weg te zijn op zijn eigen verjaardag. Het maakt hem een held. Het hoort bij de mythe.
Wat dan te doen met al die kinderen met autisme?

Dat zou pas schrikken zijn. Als alle kinderen met autisme op 6 december verdwenen waren.

Schrijver: Marcel Harmsen, 6 december 2013


Geplaatst in de categorie: sinterklaas

4.7 met 3 stemmen 189Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
mam
Datum:
6 december 2013
zo is het toevallig ook. moeilijk te bevatten voor die kinderen. het blijven raadsels.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)