Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De donkere dagen na kerstmis

De donkere dagen na kerstmis. Je hoort er weinig over maar ze zijn er wel en zijn duisterder dan de dagen ervoor.
Het zijn de vier dagen tussen tweede kerstdag en oudjaar. Ongrijpbare dagen, elk jaar andere, met gesloten winkels maar je weet nooit welke.
Altijd moet er nog iets geregeld worden met een overheidsinstantie of een collega maar je weet nooit zeker of die bereikbaar is.

Er zit altijd een weekend in de weg. Zo’n weekend dat te vroeg valt of te laat of te middenin. Het zijn de dagen van het opruimen en het grote wachten op niks. Geen grotere deceptie dan Nieuwjaarsdag. Nu is het dan zover; het nieuwe jaar is begonnen. Maar er begint niks. Alles gaat zijn gewone gangetje. Met nog een lange, onzekere winter voor de boeg.

De vier dagen tussen kerst en oudejaarsdag zijn voor mij de dagen met het minste bestaansrecht. Het zijn dagen die als een overgare kalkoen gevuld moeten worden met een smakeloze saus naar generaties-oud recept. Je kunt ze niet overslaan, ze zijn er, ze dringen zich op. Je moet ze uitzitten.

Het zijn dagen die zich ondanks hun wezenloze karakter aan je opdringen. Ze gaan onder je huid zitten, eisen actie, spreken je geweten aan. Kijk eens terug, je hebt bijna alles fout gedaan. Kijk eens vooruit, er is niks waar je naar uit kunt kijken. En ruim de rotzooi op.

En dan constant die koppen van familie en vrienden om je heen. De donkere dagen na kerstmis. Donkerder kan het allemaal in elk geval niet worden.

Schrijver: Marcel Harmsen, 27 december 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 191Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)