Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Onbegrijpelijk vuurwerk

“Bij een vuurwerkincident in Medemblik is dinsdagmiddag een man van 51 jaar overleden. Het zou gaan om zwaar vuurwerk, aldus de politie.

In Rotterdam verloor een jongen zijn hand toen hij een spuitbus wilde opblazen. Twee anderen liepen gezichtsletsel op.

In Friesland en Gelderland raakten twee jongens een deel van hun hand kwijt.

Een jongen van twaalf jaar in Lemmer raakte een deel van zijn hand kwijt toen hij illegaal vuurwerk afstak.

Maandag gebeurde hetzelfde in het Achterhoekse Terborg. Een eveneens twaalfjarige jongen verloor door vuurwerk een deel van zijn hand.

De brand waarbij woningen in Hoogezand maandag zwaar beschadigd raakten, is veroorzaakt door kinderen die met vuurwerk speelden.

Een idioot heeft een kat in Amersfoort zondag zo ernstig verwond met vuurwerk dat het dier moest worden afgemaakt. Er was vuurwerk in de kont van de kat gestoken. Eigenaar Eric Fluit heeft zijn kat naar de dierenarts gebracht, door wie het dier moest worden afgemaakt."

Het leed dat door aan aansteken van al of niet illegaal vuurwerk wordt veroorzaakt is groot.
Slachtoffers (waaronder passieve toeschouwers) worden levenslang geconfronteerd met de gevolgen van het opgelopen letsel.
Het wordt de hoogste tijd dat de regering aan deze doldwaze gewoonte een einde maakt.

Het vuurwerk zelf en de schade aan mensen, dieren, gebouwen en milieu kost buitenproportioneel veel geld en zal in de vele tientallen miljoenen lopen. Miljoenen die beter aan nuttige projecten kunnen worden besteed.

Het zou goed zijn als politieke partijen duidelijk stelling gaan innemen. Men lijkt nu bang zijn om stemmen te verliezen als onomwonden de eis wordt uitgesproken voor het illegaal maken van iedere vorm van vuurwerk afsteken tenzij het centraal door de overheid gebeurt.
Met name van de PvdD kan worden verwacht dat die zich zonder enig voorbehoud uitspreekt tegen vuurwerk, want het zijn juist dieren (honden, katten, vogels) die door hun grotere gevoeligheid voor herrie lijden onder dit jaarlijkse heidense kabaal.

Misschien is het reëel regels te maken om dit verderfelijke volksvermaak – dat een minderheid van ons plezier bezorgt ten koste van vele mensen en dieren – langzaam maar zeker tot een antiek gebruik te maken, waarvan opa en oma over 30 jaar vertellen dat ze dit toch nog echt hebben meegemaakt. Maar de kleinkinderen zullen er geen begrip voor op kunnen brengen...

Schrijver: Dagschrijver, 1 januari 2014


Geplaatst in de categorie: rampen

4.4 met 8 stemmen 220Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
2 januari 2014
Ja en nee,
mensen die illegaal vuurwerk afsteken, en waar ongelukken mee gebeuren moeten voor de kosten zelf opdraaien. Op elk gebied!
Ook als ze andere schade berokkenen zullen ze aansprakelijk moeten worden gesteld.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
1 januari 2014
Email:
moi636yahoo.com
Vreemd, volwassenen die ooit zo genoten van datzelfde vuurwerk, maar dit niet gunnen aan generaties daarna. Zo zie ik het.
Naam:
Petra Hermans
Datum:
1 januari 2014
Email:
worldpoet546live.nl
'Dagschrijver, het is helaas niet alleen het
vuurwerk, maar het omgaan met vuur, in breed begrip.
Nederland is ook nog eens té tolerant in alles
geworden, waardoor we zijn gegroeid naar totale
intolerantie. Een kwalijke zaak.'

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)