Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het nieuwe Goede Tijden, Slechte Tijden

Gelukkig zijn er steeds meer natuurfilms op televisie. En gelukkig daarin aandacht voor de verwoesting van onze eigen planeet. Maar helpt die aandacht voor de klimaatverandering wel? Gaan we nu anders over onszelf denken? Misschien. Alles helpt, maar er is een manier om ook de grootste groep mensen op andere gedachten te brengen.
Drie fragmenten van scènes uit Goede Tijden, Slechte Tijden.

Scène 1
Zij: ik kan niet meer Peter, je hebt vast wel gemerkt dat ik geen zin meer in ons heb.
Peter:: Waaat, dat meen je niet? Het gaat toch goed tussen ons? Iedereen vindt dat we een droompaar zijn!
Zij: maar ze kennen jou niet goed. Je bent altijd maar met je auto bezig. Die is belangrijker dan ik ben.
Peter: niet waar, die is er ook voor jou! Hoe wil je dan de boodschappen doen als het regent? Nou?
Zij: Dat bedoel ik nou juist! Als ik eens wil gaan fietsen ga je niet mee. Altijd die auto zelfs als we maar een paar boodschappen nodig hebben. En dan laat je gewoon de motor aan staan als ik binnen ben. Alsof dat geen geld kost! Je denkt alleen maar aan jezelf en die auto!
….

Scène 2
Zakenman 1: Ja, we moeten gauw een afspraak maken. Maar de komende maand wordt lastig. Ik ben elke dinsdag in Barcelona. En ik heb ook nog twee congressen in Rome en Kiev. En aan het eind van de maand naar Dubai. Jazeker de zaken gaan goed.
Zakenman 2: Fijn voor je, maar daarom wil ik je spreken. Ik heb een andere baan genomen, want ik wil dat gevlieg niet meer. Ik ben nu bezig met zonne-energie. Dat is de toekomst. Ik denk dat we wel wat voor elkaar kunnen betekenen.
Zakenman 1: Sorry? Zonne-energie? Klinkt wel erg vaag. Verdien je wel goed?
Zakenman 2: Nou ja, ik ben wat minder gaan verdienen, maar ik heb het er graag voor over.
…..

Scène 3
Moeder: dat nieuwe vriendje van Kim, ik vind het maar niks.
Vader: hoezo? Hij heeft een goeie baan toch? Energiemaatschappij of zo iets?
Moeder: ja zo iets ja, maar hij heeft van die rare ideeën. Nu wil hij met haar naar de Noordpool. Om het noorderlicht te zien, zegt-ie.
Vader: heeft-ie daar geld voor? Niet slecht. Ik zou dat ijs daar ook wel eens willen zien. Maar niet in de winter….En het noorderlicht, wow, dat moet een spektakel zijn.
Moeder: ja, maar er zit meer achter. Ik vertrouw het niet. Vorige week zei hij dat daar veel olie te vinden is. Hij kan er rijk worden zegt-ie. Ik ben zo bang dat hij daar gaat werken en Kim mee neemt. Dan zien we Kim niet meer.
…..

Het is een feit dat soaps als Goede Tijden, Slechte Tijden zeer invloedrijke opinievormers zijn. Dus scenarioschrijvers: grijp die kans en gooi het roer om. Geen gekwaak over relatieproblemen, alcohol en drugs, allochtonen en andere goed scorende verhalen. Schrijf in plaats daarvan over onze eigen planeet en de manier waarop we bezig zijn ons leefklimaat onomkeerbaar te verwoesten. Zet die kijkers aan het denken.

Schrijver: Rob Chevallier, 6 januari 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 2 stemmen 199Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Said Karimi
Datum:
6 januari 2014
Klimaatverandering is doodnormaal en van alle tijden. Daar hoef je helemaal geen speciale aandacht aan te geven of poeha van te maken. Global warming, de oude naam, tsja dat is overduidelijk toch niet de belastingbasis gebleken die men erin heeft willen zien..
Dat idee van je bestaat al. Het heet propaganda. Het verkoopt niet best over het algemeen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)