Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Serious Funest

Kort geleden sloeg Nederland zich op de borst voor het inzamelen van een record bedrag voor het Rode Kruis. Meer dan twaalf miljoen hebben we zonder blikken en blozen en via allerlei rare handelingen bij elkaar gezameld om waterputten in Afrika te slaan.

Ik wil daar niets aan af doen: het is een heel goede zaak.

Maar een paar dagen geleden schoten we voor meer dan zeventig miljoen de lucht in. Voor de lol. In een paar uur. En dan heb ik het alleen over het vuurwerk en niet over de liters alcohol en kilo’s oliebollen die bij elkaar ook een serieus bedrag hebben gekost. En dan heb ik het ook niet over de branden en de schade, de dagen hechtenis en maanden gevangenisstraf en al helemaal niet over de medische kosten aan verloren ogen, handen en andere zware blessures die we onszelf in deze feestvreugde hebben aangedaan.

Het was zeker serieus, die jaarwisseling. Het gaat immers om het wijzigen van een dag, maand en jaar tegelijk en we moeten wel zeker een heel jaar wachten voor we weer zoiets mee mogen maken. Geen wonder dat we ontzettend uit ons dak gaan, dat we massaal illegaal vuurwerk smokkelen en afsteken en dat we het enorme brassen en brallen een feest noemen.

Ik ken mensen die naar het buitenland vluchten.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 9 januari 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 4 stemmen 159Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 januari 2014
Maar in het buitenland gebeurt precies hetzelfde, dus blijkt er geen ontkomen aan, tenzij ze financieel gezien even naar de maan kunnen gaan, waar tot nu toe nog geen vuurwerkoverlast is gesignaleerd.
Van mij mag de komende - ik schat - 75 miljoen euro naar Serious Request gaan, maar de dolle, hedonistische, traditionele massa kennende, vrees ik het ergste!
Naam:
Jacob
Datum:
9 januari 2014
Jij kent ze, ik ben er één van.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)