Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

PGGM

Mijn zoon van tien heeft een gehaaide zus van elf en die kan dingen zo zeggen of doen dat wij alleen de reactie van hem meekrijgen waardoor we hem aanspreken op kinderachtig, flauw of gemeen gedrag. Zijn reactie is dan niet zelden: Jullie zijn ook altijd tegen mij! Ik heb het altijd gedaan! En die reactie deed me ineens ergens aan denken.

PGGM, de pensioenuitvoerder met het absurd luxe gebouw in Zeist dat gebouwd is over de ruggen van vele premiebetalers, heeft het aangedurfd om de financiering van een vijftal Israëlische banken stop te zetten omdat zij de internationaal als illegaal bestempelde nederzettingen financieren. Deze nederzettingen dringen het Palestijnse volk in het nauw en belemmeren het vredesproces. Petje af voor PGGM.

De reactie vanuit Israël was als van een getergde, onrechtvaardig behandelde zoon: Jullie zijn ook altijd tegen ons! Wij hebben het altijd gedaan!
Maar steeds zit daar dat extraatje, dat addertje, dat koevoetje, die boemerang waar het Joodse volk patent op heeft: Anti-semitisme. Oeps. Zo’n stempel wordt met superkracht op je kop gedrukt en de inkt is moeilijk te verwijderen.
PGGM is uitonderhandeld en vindt het nu genoeg. De nederzettingen zijn illegaal en ‘wij financieren geen illegale activiteiten'. Wat PGGM doet, durven veel instanties niet wegens de dreiging van dat stempel. Waardoor Israël zijn arrogante gang kan gaan.

Mijn zoon heeft die stok achter de deur niet. Die kan zich niet beroepen op misdaden die in het verleden tegen hem zijn gepleegd. Hij zal ook niet snel beweren dat jongens altijd worden achtergesteld. Bovendien is hij niet uitverkoren door een hogere macht waardoor hij onschendbaarheid zou moeten genieten. Hij moet het doen met incasseren, reageren, praten, verweren, uitleggen, sorry zeggen, inzicht krijgen, accepteren, leren. En het is de schone taak van zijn ouders om hem daarbij te helpen.

Israël en het Joodse volk zouden nog heel wat kunnen leren van hoe wij dat hier thuis doen. Een kind kan zichzelf toch niet opvoeden?

Schrijver: Marcel Harmsen, 10 januari 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 6 stemmen 166Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Nico Noorman
Datum:
10 januari 2014
Email:
niconoormanhotmail.com
Ik vind de vergelijking tussen jouw zoon van tien en Israël niet sterk Marcel.
En PGGM..waar investeren ze nog meer?
Naam:
Hanny
Datum:
10 januari 2014
Meestal voeden kinderen elkaar op, dus misschien is het verstandig om je daar als ouder niet al te veel mee te bemoeien.
Wat de opvoeding van het Joodse volk en zijn Hemelse Vader betreft, daar heeft C.G. Jung heel lezenswaardige dingen over gezegd. Je hoeft dus net als JHWH niet in dezelfde pedagogische vervallen, Marcel!
Leuk geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)