Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Krijgsman in de klas

Is het een droom? Ik geef wel vaker een gastles over Europa op een MBO-school. Het is altijd een hele ervaring. Leerlingen die per definitie niets willen weten van politiek en al helemaal niets van de Europese politiek, ook al weten ze dat Europa wel over hun gaat. Maar het zijn pubers. Ze luisteren naar de grootste schreeuwer en op dit moment is de puber van Nederland toch Geert Wilders. De koning der schreeuwers. De agitor. De slechterik in de arena. Niet dat hij de oplossing heeft, maar hij zegt tenminste dat de rest niet deugt.

Is het een droom dat ik naar een lokaal loop en daar staan de leerlingen netjes in gelid tot de docent het lokaal opent. De klassen-oudste houdt ze in de gaten. Niet dat hij of zij veel hoeft te doen, want iedereen gedraagt zich.

Ik knijp mijzelf. Is dit een MBO-school? In Nederland? Ja, beste lezer: het is een MBO-school voor mensen die te jong zijn om het leger in te gaan. Tot hun 18e kunnen ze naar deze school. Nu zijn ze alvast in uniform gestoken en gedragen ze zich al alsof ze in het leger zijn. Geen officier of sergeant, maar een klassen-oudste geeft het bevel dat ze de klas in mogen. En in de klas gaan ze achter de banken staan.

Ik bepaal wanneer ze mogen gaan zitten. Ik lees de namen die op hun pakken staan. Aartsen. Mulder. Achternamen. We doen hier niet aan voornamen. En ja, daar staat hij: Krijgsman.

Ik draai negen lessen achter elkaar. Het zijn natuurlijk niet allemaal model leerlingen. Ik moet soms toch zeggen dat ze zich stil moeten houden en ze zijn natuurlijk ook tegen de politiek. En voor de PVV. Maar niet echt. De wereld begint voor hun al serieus te worden. Een paar keer heb ik de klas helemaal aan mijn lippen. Ze willen weten hoe de politiek werkt. Ze willen weten hoe Europa, ondanks alles, toch een beetje democratisch is.

Het zijn bijzondere jongens en meisjes. Ze worden straks misschien door de politiek naar een ver vreemd land gestuurd en ze beginnen te begrijpen, dat zoiets niet is om droomvakantie te vieren.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 16 januari 2014


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 5 stemmen 165Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)