Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

We gaan toch maar niet

Nog even en we worden weer opgehitst door van nationalisme druipende mannen en vrouwen. We moeten weer helemaal enthousiast worden van sporters die hun best doen in en op sneeuw en ijs. We zullen een eindeloze reeks beelden krijgen van mannen en vrouwen die op schaatsen staan. Want daar zijn we goed in. En dus moeten we weer gaan genieten van een in oranje gedrenkte feestroes met onze nationale helden in het middelpunt en het onvermijdelijke Wilhelmus op de achtergrond. Met als bekroning de onvermijdelijke koning en premier dansend in de feestroes.

Of gaat het zo ver niet komen? Het wordt spannend deze week, of je nu een politieke activist bent, anti-monarchist, nationalist of sportmaniak. Voor iedereen is duidelijk dat er iets niet helemaal lekker zit bij die Olympische Spelen van Poetin.

Gaan onze koning en premier zich op het laatste moment bedenken? Misschien komen ze alsnog op het idee om eens een keer niet het beste jongetje van de klas uit te hangen. Niet (met een schuin oog naar de camera) zwaaien naar de sporters als ze langs marcheren. Niet met een hypocriete glimlach de hand van Poetin schudden. Niet huppelen tijdens de oranjeroes als er weer een nationale sporter de beste is.

Misschien kan een on line petitie onze koning en premier nog op andere gedachten brengen. Volgens de teller zijn er 35.000 handtekeningen nodig. Waarom deze grens gelegd is staat er niet bij, maar dat maakt niet uit we zijn er bijna. Stel je voor dat het net op tijd lukt: 35.000 proteststemmen, vlak voordat de notabelen in het vliegtuig stappen. Dan kijken ze elkaar aan en zeggen, dit is een serieus signaal; we gaan toch maar niet!
Dat zou een mooie publiciteitsstunt zijn. Dat zou pas lef zijn. Dat wekt enorme bewondering en sympathie. Zeker weten.

Schrijver: Rob Chevallier, 3 februari 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 5 stemmen 236Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
J .de Groot
Datum:
3 februari 2014
Een mens die aan (topsport) doet is een mens met karakter.
Kan men niet zeggen van.... (vul zelf maar in hier wat voor categorie.)
Of het zinvol is, is een andere vraag. DE sport.
Maar als eenieder dezelfde inspanning zou doen in zijn of haar eigen discipline (bv. de politiek)
zou de wereld er heel anders uit kunnen zien!
En zouden deze categorieën elkaar ook niet steeds
behoeven te verkrachten.
Waar de een faalt, daar hoeft de ander niet onder te lijden of boeten voor te doen!
Ga aan het werk je eigen werk doen, vertegenwoordigers van het Nederlandse volk!"
Laat de sporters niet altijd jullie heten kooltjes uit het vuur te behoeven halen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
3 februari 2014
35.000 proteststemmen voldoen om lachebek-chips Rutte en het zelfvoldane rariteitenkabinetstelletje W & M te doen halt houden en rechtsomkeert maken?
In je dromen, kapitein Rob, zelfs al zijn er miljoenen Nederlanders faliekant tegen hun presentatie te Sotsji, dan gaan ze nog, en je weet dat er miljoenen tegenstanders zijn, maar ze zijn al het pronkgedoe meer dan zat, omdat ze op andere niveaus proberen te overleven, niveaus, die voor de rijken der aarde niet voor te stellen zijn! Voor hen is hun aanwezigheid bij het miljoenenweggooiende Olympische Vervelen een bevestiging van hun incompetente rollenspel. Ze stappen gewetenloos over de Russische discriminatie van homoseksuelen heen, immers, voor hen is het van het grootste belang dat hun extreme weelde intact blijft, ook al gaat dat ten koste van her en der in elkaar geslagen minderheden. Laf tot op het bot...
Naam:
mobar
Datum:
3 februari 2014
Ja, laat ze lekker thuisblijven zoals Obama en anderen ook doen. Dat is pas een echt signaal naar Poetin.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
3 februari 2014
Email:
moi636yahoo.com
Sorry Rob, dat was gewoon maar mijn mening, vergat erbij te zetten dat ik deze column van jou goed kan waarderen.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
3 februari 2014
Email:
moi636yahoo.com
Als ik politiek wil zien, zijn daar andere zenders voor. Olympische spelen zijn de kans om het kunstschaatsen te zien. Ranzige poging van menig politicus om op de voorgrond te treden, ten koste van sporters die vier jaar lang keihard trainen voor deze wedstrijden. De Olympische spelen zijn dé droom, dé kans waar ze zo lang naar uitgekeken hebben. Ik begrijp al niet wat de politiek eigenlijk te maken heeft met dat stukje privéleven van mensen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)