Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kopland in de Bijenkorf

Bijna had ik het verzameld werk met nagelaten gedichten van Rutger Kopland gekocht. Ik heb het niet gedaan.
Ik heb wel meer dichtbundels in mijn kasten staan die ik niet zo heel regelmatig ter hand neem. Dus waarom een zoveelste verzamelexemplaar aan de collectie toegevoegd? Bovendien zag ik de bundel liggen in de Bijenkorf, een zaak waar je alleen maar komt om iets te kopen als iemand expliciet om iets van de Bijenkorf heeft gevraagd. En bij de Bijenkorf koop je geen dichtbundel. Dat doe je een dichter niet aan ook al is ie nog zo dood.
Maar Broese dat nu Polare heet was gesloten toch? Of failliet of bijna failliet? En waar koop je dan een literair werk dat er toe doet? Dan is de Bijenkorf toch beter dan niets?

Het maakt uiteraard wel uit waar je een boek koopt. Want een boek is geen gebruiksartikel dat je meebestelt bij de printercartridges en de paperclips. Een boek, en zeker een dichtbundel daar trek je een middagdeel voor uit. Je koopt ook nooit een dichtbundel, je doet een aanschaf. Het tegen betaling in bezit komen van een poëtisch werk is een daad waar niet te licht over gedacht mag worden. En zoiets doe je in een boekwinkel.
Kopland kopen bij de Bijenkorf is als whiskey kopen bij de Jumbo, als een designlamp aanschaffen bij Ikea, als een dildo bestellen via Wehkamp.nl.
Sommige zaken vragen om klasse.

Zaterdag ga ik kijken of Broese weer open is. En dan trek ik de hele middag uit om te beslissen of ik Kopland zal aanschaffen. Ook al weet ik lang dat ik dat zal gaan doen.

Alles kan ik verdragen,
het sluiten van boekwinkels,
stervende dichters
het hoekje boeken
kan ik met droge ogen zien kwijnen
daar ben ik werkelijk hard in

Maar Kopland kopen bij de Bijenkorf,
vers van de pers, bijna nat nog
met smekende letters, nee.

Schrijver: Marcel Harmsen, 7 februari 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 4 stemmen 175Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
7 februari 2014
Misschien met de: Drie Dwaze Dagen...
valt het niet zo op, mag men even gek doen!
Leuk geschreven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)